Kvůli Řecku padaly burzy, koruna je nejslabší od počátku roku

Londýn/Praha - Západoevropské akcie dnes utrpěly nejhlubší ztrátu za více než měsíc a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 ztratil 3,5 procenta. Výrazně ztrácela i pražská burza. Akciové trhy v Evropě i jinde ve světě dnes padaly kvůli rozhodnutí Řecka uspořádat referendum o přijetí druhého balíku finanční pomoci. Kvůli trvající špatné náladě na trzích se dnes propadla i česká měna.

Západoevropské akcie dnes utrpěly nejhlubší ztrátu za více než měsíc a jejich hlavní index Index FTSEurofirst smazal téměř polovinu celého říjnového zisku, což byl nejvyšší přírůstek od července 2009. Pondělní večerní oznámení, v němž řecký premiér Jorgose Papandreu sdělil záměr nechat o přijetí zahraniční pomoci hlasovat v referendu, totiž silně zpochybnilo schůdnost plánu na řešení dluhové krize, který evropský summit přijal minulý týden. Krok Atén vyvolal strach z řeckého bankrotu a z rozšíření nákazy do větších ekonomik eura v čele s Itálií.

Místo složitě dohodnutého plánu pro Řecko tak může přijít neřízený krach. Proto evropští lídři vystoupili na obranu nedávné dohody a chtějí s Řeckem ihned jednat, to ale obrat nepřineslo. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina Řeků se staví proti pomoci, respektive proti úsporným opatřením, jimiž je podmíněna.

„Pokud Řekové řeknou 'ne', úplně to vykolejí všechny dosavadní snahy o záchranu. Jelikož se bude hlasovat až v lednu, můžeme zapomenout na tradiční růst akciových trhů před koncem roku,“ poznamenal podle agentury Reuters jeden z makléřů na pařížské burze.

Nejvíce ztrácely italské burzy, pád mírnil Londýn

Nejvíce ztratil index italské burzy MIB, který se propadl o 6,8 procenta. Index frankfurtské burzy DAX klesl o pět procent, pařížský CAC o 5,2 procenta, španělský IBEX o 4,6 procenta a řecký ATX o pět procent. Ztráty mírnila londýnská burza, kde index FTSE 100 klesl jen o 2,3 procenta. Propad vedly akcie bank, jejichž index klesl o 9,3 procenta, index pojišťoven spadl o 8,8 procenta. Výrazné ztráty ale utrpěly všechny sektory.

Londýnská burza
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Pražskou burzu postihly výrazné ztráty

Pražskou burzu dnes stejně jako další evropské trhy postihly výrazné ztráty. Hlavní index PX odepsal 3,55 procenta na 897,3 bodu. Výrazně si pohoršily obě bankovní emise. Akcie Komerční banky spadly o téměř šest procent na 3259 korun a cenné papíry rakouské Erste Bank zlevnily o 4,81 procenta na 375,90 koruny. „Erste dnes chyběla primární likvidita plynoucí z trhu ve Vídni, který byl z důvodu svátku uzavřen. Hlavní reakce na dnešní zprávy se však investoři dočkají spíše až během středy,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Nejvíc ztrácely CME, NWR a Orco 

Největší ztráty zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které oslabily o 7,38 procenta na 182 korun. Cena akcií těžařské firmy NWR klesla o 6,06 procenta na 142,49 koruny a o více než šest procent na 96,50 koruny si pohoršily cenné papíry developera Orco.

Burzu táhly dolů také akcie energetické společnosti ČEZ, které zlevnily o 2,38 procenta na 741,90 koruny. Se ziskem uzavřely pouze akcie technologické společnosti KIT digital. Aktivita investorů byla nadprůměrná, objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD přesáhl 1,6 miliardy korun. Kvůli svátku se dnes neobchodovalo v Rakousku, Polsku i Maďarsku.

Kvůli špatné náladě na trzích výrazně oslabila koruna

Česká měna dnes kvůli trvající špatné náladě na trzích výrazně klesla. V 17:00 byla v porovnání s pondělkem slabší k euru o 25 haléřů na 25,08 Kč/EUR a proti dolaru o 54 haléřů na 18,34 Kč/USD. Koruna se tak vůči evropské měně dostala na nejslabší hodnotu od přelomu roku a k dolaru od poloviny letošního října.

Vydáno pod