Merkelová a Medvěděv slavnostně otevřeli plynovod Nord Stream

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a dalšími evropskými politiky dnes u Lubminu na severovýchodě Německa slavnostně uvedli do provozu první větev plynovodu Nord Stream. Tím bude po dně Baltského moře přitékat plyn z Ruska do západní Evropy. Díky návazným plynovodům se jím tato klíčová surovina bude dostávat i do Česka.

Nord Stream je spolu s plánovaným plynovodem South Streamem, vedeným přes Černé moře, důležitý především pro Rusko, které má zbavit závislosti na tranzitu přes území Ukrajiny a Běloruska. Právě spory Moskvy s Kyjevem a Minskem v nedávné minulosti vedly k výpadkům dodávek plynu k evropským odběratelům. Pro ty zprovoznění 1 224 kilometrů dlouhého potrubí znamená větší jistotu dodávek, podle kritiků ale zároveň i větší surovinovou závislost na Rusku. Medvěděv spuštění plynovodu označil za „znamení, že jsme dosáhli důležitého kroku v upevnění vztahů s EU a Německem“.

Nord Stream vede z Ruska do Evropy po dně Baltského moře. „Je to vlastně nejkratší cesta od naleziště plynu k místu jeho největší spotřeby,“ připomněl v rozhovoru pro ČT24 ředitel Odboru plynárenství a kapalných paliv MPO Jan Zaplatílek. „Já si myslím, že to není otázka ceny, že tento plynovod neušetří náklady, je i rizikovější, chybí tam zásobníky. Jediný smysl tohoto plynovodu je, že se vyhne Ukrajině,“ míní analytik společnosti ENA Vladimír Štěpán.

První větví Nord Streamu bude ročně do západní Evropy proudit až 27,5 miliardy kubických metrů plynu. Po dostavbě druhého souběžného potrubí, chystané na konec příštího roku, se má objem zdvojnásobit. Do Česka se část suroviny bude dostávat přes návazný německý plynovod Opal, na který je napojen budovaný plynovod Gazela protínající západní Čechy. První plyn z Nord Streamu by měla Gazela odebrat příští rok.  

Dnešního slavnostního otočení kohoutu se zúčastnil také francouzský premiér François Fillon, šéf nizozemské vlády Mark Rutte, eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger a bývalý německý kancléř a nyní šéf dozorčí rady konsorcia Nord Streamu Gerhard Schröder. Právě on v roce 2005 podepsal s tehdejším ruským prezidentem Vladimirem Putinem smlouvu na výstavbu tohoto projektu za 7,4 miliardy dolarů (129 miliard korun). Většinovým vlastníkem plynovodu je ruský gigant Gazprom.

Günther Oettinger, evropský komisař pro energetiku

„S kapacitou 55 miliard kubických metrů plynu za rok budou dodávky představovat přes deset procent evropské spotřeby.“

Plynovod Nord Stream je technickým unikátem. Se svou délkou 1 224 km je největší stavbou svého druhu na světě. Na stavbě plynovodu se souběžně podílelo až 30 lodí. Trasa plynovodu se musela několikrát během stavby upravovat, na mořském dně totiž leží například nevybuchlé bomby.