Smart mince – zajímavější než zlatá cihla a osvobozené od DPH

Praha – Česká mincovna uvádí na trh nové investiční mince. Nejdražší kilový zlaťák bude stát víc než milion korun. Na mince se mincovna rozhodla vsadit proto, že jsou podle ní pro investory atraktivnější než jednoduché cihly, mají nejen hodnotu zlata, ale i sběratelskou hodnotu a v neposlední řadě jsou na rozdíl od pamětních medailí osvobozeny od daně z přidané hodnoty.

„Cihlička, slitek je nejlevnější, když to přepočítáte na gram zlata, bohužel se cena odvíjí od aktuální ceny na burze. Když se podíváte na zlatou investiční minci, jste ve stejném daňovém režimu, ale navíc tam máte nějaké grafické ztvárnění,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 ředitel České mincovny Radek Šulta.

Hodnotu mincí zvyšuje i to, že se jich vydává jen omezené množství. Mincí s portrétem generála Františka Peřiny, z nichž každá vyjde na 200 tisíc korun, vyrazí mincovna celkem 400. Kilových mincí s portrétem královny Anny bude dokonce jen 150. „Věřím, že prodáme všechno, a samozřejmě v našich plánech je, že příští rok přidáme další motivy, a to nejen ve zlatě, ale i ve stříbře,“ dodal Šulta.

Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny

„Zejména motiv a zpracování jsou tím, co tyto mince odlišuje od obdobných produktů v zahraničí. Aktuálně chystáme ražbu čtyř druhů zlatých mincí, každý v nákladu stovek, maximálně tisíce kusů, a jeden druh stříbrné smart mince.“

Tzv. smart mince, jak firma produkt nazvala, razí Česká mincovna v licenci novozélandské mincovny. Jejich nominální hodnota se pohybuje v rozmezí od 50 do 10 tisíc novozélandských dolarů. Ceny těchto mincí začínají na 84 tisících korun. Největší mince váží jeden kilogram a nyní stojí 1,15 milionu korun.

V posledních letech cena zlata na trhu prudce roste. A s ní i zájem investorů. Největší boom poptávky zažila Česká mincovna v létě. Investování do zlata se tehdy změnilo takřka v davové šílenství. „My jsme byli během léta schopni prodat až za 200 milionů korun, dnešní prodej se pohybuje cca mezi 15 až 20 miliony korun za měsíc,“ podotkl Šulta.

Rozhovor s Radkem Šultou (zdroj: ČT24)

„O zlaté mince je mezi investory poměrně výrazný zájem, a to už jenom z toho důvodu, že cena zlata samozřejmě dlouhodobě výrazně narůstá,“ upozornil analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Pro koho jsou mince určeny?

„Primární zákazník bude především investor, ale takový, který chce mít něco odlišného než tu s odpuštěním ošklivou cihličku nebo slitek.“

Česká mincovna je jedinou mincovnou na území ČR s licencí České národní banky. Od svého vzniku je výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby ČNB. Vedle toho rozvíjí vlastní výrobu medailí, replik historických mincí, žetonů, medailonků a nyní i smart mincí.