Olympus zatím zabránil vyškrtnutí firmy z burzy

Tokio - Známý výrobce fotoaparátů Olympus se na poslední chvíli zachránil před vyškrtnutím z obchodování na tokijské burze, když dodal nové výsledky hospodaření. Revidovanou zprávu stihl doručit tři hodiny před vypršením termínu. Podle očekávání je jeho skutečné hospodaření proti tomu dříve udávanému výrazně horší, v přepočtu jen necelá miliarda korun zisku proti dříve udávanému dvojnásobku.

Od roku 2003 se Olympusu navíc podařilo nashromáždit ztrátu skoro 30 miliard korun. „Myslím, že se teď může napravit poškození, které firma utrpěla. Pokud k revizi dojde správně a vedení firmy a tokijská metropolitní policie ukážou světu, že problém řeší, tak by z toho paradoxně mohla firma vyjít dobře,“ myslí si odvolaný šéf Olympusu Michael Woodford.

Olympus zatím přežil (zdroj: ČT24)

Vyšetřování ukazuje, že Olympus prováděl transakce mimo zákon přes 20 let. Z firmy odcházely miliardy dolarů na pochybné akvizice, což zveřejnil právě Woodford. Toho firma vzápětí odvolala. Dokonce se mluvilo o napojení na mafii, to ale Olympus popíral a neprokázal to ani následný audit.

Shuichi Takayama
Zdroj: ISIFA/EPA/Franck Robichon

„Chci se zkusit vyhnout boji mezi různými zástupci firmy, to by jí vůbec nepomohlo. V příštích šesti nebo osmi týdnech bych rád, aby Olympus sestavil novou radu, a aby ta současná odstoupila, a to včetně prezidenta Takayamy,“ dodává Woodford. Společnost ale ještě nemá úplně vyhráno, pokud budou mít auditoři o nové zprávě pochyby, možná ji z burzy ještě vyškrtnou. Ze zástupců firmy zatím policie nikoho nepotrestala, ale celkem 70 jich vyšetřuje.