Orbán nabádá centrální banku, aby snížila sazby

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán obnovil tlak na tamní centrální banku a snaží se ji přesvědčit, aby uvolnila měnovou politiku. Tím by podpořila hospodářský růst, což je cílem Orbánovy vlády. Informuje o tom agentura Reuters. Vláda chce zabránit pádu ekonomiky do recese, pak by totiž zřejmě musela sáhnout i k dalším rozpočtovým škrtům, které jsou už tak dost nepopulární. Mise EU a MMF se dnes neshodla s maďarskou vládou a odjela z Budapešti. Maďarský forint po zprávě smazal všechny ranní zisky a vydal se dolů.

Vláda předala parlamentu ke schválení návrh zákona o centrální bance, před nímž ale guvernér centrální banky András Simor varuje. Vláda prý získá příliš velké pravomoci a v jejích rukou se i bude soustředit velká část moci.

Viktor Orbán, maďarský premiér:

„Růst vyžaduje několik věcí, v první řadě peníze, tedy financování. Toho lze obecně dosáhnout prostřednictvím půjček. Půjčky mohou poskytnout komerční banky a také státní rozvojová banka MFB a instituce, které jsou s ní spjaty. Prosazovat měnovou politiku, která podpoří hospodářský růst, ale může i centrální banka.“

Centrální banka v listopadu zvýšila základní sazbu o půl procentního bodu na dvouleté maximum 6,50 procenta. Avizovala přitom, že k dalšímu zvýšení by mohla ještě sáhnout, aby zmírnila negativní reakci na snížení ratingu Maďarsku do spekulativního pásma, k němuž přistoupila agentura Moody's. Výnosy maďarských státních dluhopisů po snížení ratingu vzrostly nad osm procent.

Nejbližší zasedání bankovní rady maďarské centrální banky je v úterý. Ve stejný den banka zároveň zveřejní aktualizovaný výhled inflace.

Přípravná jednání mezi maďarskou vládou a mezinárodními věřiteli o poskytnutí záložního úvěru pro Maďarsko byla dnes nečekaně přerušena. Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), s nimiž členové kabinetu jednali, už prý z Budapešti odjeli. Oznámil to maďarský rozhlas a vzápětí potvrdil mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj.
   
„Komise se rozhodla přípravná jednání v Budapešti přerušit. Bohužel jsme nedostali žádné záruky ohledně záměrů maďarské vlády, která chce v parlamentu prosadit hlasování o zákoně, jenž potenciálně může podkopat nezávislost centrální banky,“ upřesnil důvod sporu Altafaj, jehož citovala agentura Reuters.

Vydáno pod