ČEPS se zajímá o podíl v Net4Gas

Praha – Státní firma ČEPS má za určitých podmínek zájem o majetkový vstup do společnosti Net4Gas, kterou ovládá německá RWE. Informuje o tom ve svém pondělním vydání týdeník Euro s tím, že mezi firmami RWE a ČEPS se již uskutečnila informativní schůzka. ČEPS vlastní a spravuje tuzemskou páteřní síť na rozvod elektřiny, Net4Gas zase českou síť plynovodů.

„Studujeme podmínky, takovou transakci určitě nezatracujeme,“ řekl týdeníku šéf společnosti ČEPS Vladimír Tošovský. Zároveň připustil, že je ochoten obchod uskutečnit v případě, že bude pro ČEPS investičně výhodný a zajímavý. „Pokud bychom v Net4Gas podíl skutečně získali, znamenalo by to pro nás rozšíření podnikání. To jsou možná ani ne tak strategické, jako spíše vizionářské cíle,“ dodal.

Martin Chalupský, mluvčí RWE:

„Obecně nekomentujeme detaily probíhajících transakcí, nicméně můžeme říct, že v současnosti analyzujeme a připravujeme možnosti v souvislosti s potenciálním prodejem podílu v Net4Gas.“

Prodej Net4Gas, jehož hodnota je odhadována na více než 38 miliard korun, by měl podle týdeníku odstartovat již příští rok. RWE se údajně momentálně rozhoduje, zda investorům nabídne k prodeji celý balík akcií, nebo jen jeho část. Prodej Net4Gas bude mít podle deníku Wall Street Journal na starosti banka JP Morgan.

Německá RWE se českého tranzitního přepravce zemního plynu zbavuje především kvůli dluhům a nedostatku likvidity, které způsobilo rozhodnutí německé vlády zavřít do roku 2022 všechny jaderné elektrárny, uvedl týdeník.

Vydáno pod