Ropy ubývá, její cena stoupá

Londýn - Světové ceny ropy se dnes zvýšily po zprávě o tom, že zásoby suroviny ve Spojených státech se minulý týden propadly na téměř tříleté minimum. Ceny přechodně podpořil úvěrový program Evropské centrální banky (ECB). Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 10,57 milionu barelů. Zaznamenaly tak nejvýraznější týdenní úbytek za více než deset let.

Cena severomořské ropy Brent stoupla o 57 centů na 107,30 dolaru za barel. V úterý si připsala více než tři dolary a zaznamenala tak nejvýraznější denní nárůst od poloviny října. Americká lehká ropa WTI dnes zdražila o 97 centů na 98,21 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

ECB poskytne v rámci svého tříletého úvěrového programu komerčním bankám půjčky v celkovém objemu 489,2 miliardy eur (asi 12,5 bilionu Kč). To je mnohem více, než se čekalo. Naděje, že tento krok přispěje k výraznému zmírnění dluhové krize v eurozóně, však postupně vyprchaly.

Analytici se domnívají, že cena ropy by mohla zůstat vysoká z důvodu problémů s jejími dodavateli. Irák a Kazachstán mohou být sankciovány, a tím pádem by cena ropy šla opět nahoru.