Mnohé banky změní v novém roce poplatky

Praha – Několik českých finančních institucí připravuje pro nový rok změny v poplatcích. Zatímco Komerční banka upraví některé poplatky u platebních karet, ČSOB zdraží výběr z bankomatu jiné banky nebo omezí sankci za neoprávněnou reklamaci. GE Money bank zase bude vybírat více za odchozí platby, paušál za vedení úvěrového účtu nebo upomínky i výběr kreditní kartou z bankomatu.

Nižší poplatky než dosud zaplatí u Komerční banky lidé, kteří zapomenou PIN nebo ztratí kartu. Levnější budou také archivní výpisy k účtu. Naopak banka zvýší poplatek u kreditních karet při výběru z bankomatu. Expresní odblokování platební karty při pětkrát chybně zadaném PIN kódu bude nově poskytováno zcela zdarma a do 30 minut. Poplatek za expresní vydání platební karty a PIN kódu klesne z nynějších čtyř tisíc na 1 500 korun.

GE Money Bank bude měnit sazebník postupně v několika krocích, v lednu, v únoru a v březnu. Zdraží například transakce zadané osobně na přepážce. Platební příkaz podaný na obchodním místě zdraží od ledna o pětikorunu na 50 korun, výjimkou je balíček Genius Gold.

Banka zvýší tuzemský platební příkaz zadaný přes internetové bankovnictví. Dosud byla cena čtyři koruny, od ledna to bude šest korun. Změna se ale fakticky týká jen balíčku Genius Start. U dalších balíčků je tato transakce v ceně. Poplatek za zasílání výpisů poštou stoupne z deseti na patnáct korun. Zdraží i výběr kreditní kartou z bankomatu nebo vedení spotřebitelského úvěru.

ČSOB a její značka Poštovní spořitelna změní poplatky od 1. února. Poštovní spořitelna například zruší poplatek za zrušení trvalého příkazu, ČSOB tak učinila v listopadu. Banka omezí sankci za neoprávněnou reklamaci, klesne také poplatek za hypotéku. ČSOB ale také zdraží, a to výběr z bankomatů jiných bank v ČR. Vyšší bude rovněž poplatek za papírové výpisy a platební příkazy podané na pobočce.