Stát vybírá na mýtu každým rokem více, letos přes 8 miliard

Praha – Stát letos na mýtném od nákladních aut vybral rekordních 8 miliard a 150 milionů korun, což je zhruba o čtvrtinu více než v loňském roce. Za pět let od zavedení mýtného už se takto do státní kasy dostalo téměř 32 miliard korun. Taková suma by zaplatila například120 kilometrůdálnic. Téměř třetinu peněz však stát vydal na výstavbu a provoz systému.

Každým rokem mýto vynáší větší množství peněz. Například hned po zavedení v roce 2007 z něho státu přibylo 5,5 miliardy korun. Letos díky zdražení sazeb získal na opravu a výstavbu silnic ještě o 2,5 miliardy více. „Pro nás je to dobře, protože to aspoň částečně může nahradit výpadek ve státním rozpočtu,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Při premiérovém roce 2007 se mýtné vybíralo na přibližně970 kilometrechsítě, k letošnímu roku činí komunikace s mýtným celkem1300 kilometrů. Většině velkých dopravních firem se zdražení podařilo promítnout do svých cen. Malí dopravci však měli při vyjednávání se zákazníky horší pozici a v mnoha případech museli skončit. „Máme i signály, že mnoho malých dopravních firem ten tlak neustálo,“ uvedl generální tajemník ČESMAD Bohemia Martin Špryňar.

Se zdražováním mýtného se přitom počítá i příští rok. Místo pěti korun zaplatí dopravci za kilometr jízdy po dálnici 6 korun a 25 halířů. Ministerstvo k tomu podle mluvčího přistoupilo po dohodě s dopravci. „Toto zdražení je přesně na základě dohody Ministerstva dopravy a ČESMADu, takže dopravci o tom vědí a souhlasili s tím,“ dodal Novák. Vedení ČESMADu dodává, že vlna zdražování od mýtného nutně promítne také do ceny za dopravu – a tím i do našich peněženek. „Ten dopravce, když chce přežít, musí zdražit,“ poznamenal prezident sdružení dopravců Vladimír Starosta. Stát by měl na mýtu v roce 2012 vybrat přes devět miliard korun.

Na mýtném se letos vybralo přes 8 miliard (zdroj: ČT24)