Řecko: Bez druhé finanční pomoci opustíme eurozónu

Atény – Řecko bude nuceno opustit eurozónu, jestliže nezíská druhou mezinárodní finanční pomoc v objemu 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun). Možný odchod z uskupení se společnou evropskou měnou dnes nastínil mluvčí řecké vlády. Druhá finanční pomoc byla dohodnuta v říjnu, její konečná podoba však ještě nebyla schválena.

„Tato úvěrová dohoda musí být podepsána, jinak se ocitneme mimo trhy a mimo euro a situace se výrazně zhorší,“ prohlásil mluvčí. Jednání se zástupci mezinárodních věřitelů během příštích tří nebo čtyř měsíců „rozhodnou vše“, včetně toho, zda se Řecko vyhne katastrofálnímu bankrotu, dodal.

V květnu roku 2010 se Řecko stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur.

Řecko potřebuje doladit detaily druhé pomoci

Následně se však ukázalo, že tento úvěr Řecku nebude stačit, a země si proto loni v říjnu dohodla druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur. Detaily této dohody, jejíž součástí je i pomoc soukromých investorů, se projednávají ještě v těchto dnech.

Ústav pro mezinárodní finance (IIF), který reprezentuje majitele dluhopisů řecké vlády ze soukromého sektoru, dnes uvedl, že je „nezbytné“ sjednat dohodu o dobrovolném snížení hodnoty těchto dluhopisů již v příštích dnech. Dodal, že jeho představitelé při jednáních o tomto opatření, které má být součástí druhé finanční pomoci, dosáhli v posledních dnech pokroku.

Evropská centrální banka
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Dokončení dohody je považováno za hlavní úkol nové řecké vlády, v jejímž čele stojí bývalý viceprezident Evropské centrální banky Lukas Papadimos. Ten ve svém novoročním projevu uvedl, že Řecko musí pokračovat v reformách, aby se udrželo v eurozóně. Řecko přitom již zavedlo řadu úsporných opatření, aby dostalo pod kontrolu schodek svého rozpočtu. Mluvčí vlády dnes uvedl, že možná budou zapotřebí další opatření, například zavedení nových daní.