V Detroitu začíná prestižní mezinárodní autosalon

Detroit - Nejdůležitější automobilová výstava severní Ameriky otvírá brány. Zatím ale jen na dva dny pro novináře. Letošní ročník tradičního mezinárodního autosalonu v americkém Detroitu nabídne přes 40 automobilových premiér. Veřejnost si může nablýskané stroje prohlédnout od 14. do 22. ledna.

Ocenění Osobní automobil roku pro Severní Ameriku získal na mezinárodním autosalonu v Detroitu model Hyundai Elantra. Dodávkou roku je vůz Range Rover Evoque od automobilky Land Rover. Oceněné modely byly vybrány u příležitosti zahájení autosalonu.

Podle některých názorů má své nejlepší roky už za sebou, a to hlavně z toho důvodu, že automobilky přesouvají svou pozornost na rozvíjející se trhy, hlavně ten čínský. I letos v Detroitu ale čekají kolem tři čtvrtě milionu návštěvníků. Loni jejich počet vystoupal na 735 tisíc.

Prodej automobilů v USA se sice loni zvýšil o deset procent na 12,8 milionu vozů, zůstal však hluboko pod svým maximem z roku 2005. „Vývoj je rozhodně pozitivní,“ uvedl redaktor Světa motorů Martin Frei. Tehdy se ve Spojených státech prodalo zhruba 17 milionů vozů. V letošním roce navíc většina automobilek počítá se zpomalením růstu amerického trhu.

„Letošní autosalon v Detroitu je zajímavou ukázkou postupující globalizace trhu,“ doplnil Frei. Mezinárodní autosalon v Detroitu dnes začal novinářskými dny. Během nich výrobci automobilů své nové modely představují odborné veřejnosti. Široká veřejnost má pak možnost novinky z automobilového světa zhlédnout od soboty a bude na to mít čas celý týden.