Inflace v Číně zpomalila, politici ji ale zřejmě brzy obětují růstu

Peking - Míra inflace v Číně v prosinci klesla na 4,1 procenta, zatímco o měsíc dříve byla o desetinu procentního bodu vyšší. Potvrdil se tak trend poklesu cen, který v Číně trvá už od loňského léta. Tamní statistický úřad uvedl, že inflace v Číně se dostala nejníže od září 2010. Ceny potravin, které jsou politicky citlivým tématem, se ale výrazně nesnižují.

Pokles míry inflace je v souladu s očekáváním trhu, i když analytici podle agentury Reuters v průměru předpokládali, že inflace se sníží až na čtyři procenta. Ceny začaly klesat loni v červenci, krátce před tím inflace vystoupila až na 6,5 procenta. To bylo zhruba tříleté maximum.

Obětuje Čína inflaci ve prospěch růstu?

Analytici očekávají, že Peking zřejmě nebude příliš otálet s dalším uvolněním měnové politiky, aby podpořil hospodářský růst. Kvůli poklesu poptávky ve světě tempo růstu čínské ekonomiky zpomaluje, což může být do budoucna problém pro čínské podniky. Čína ale bude muset pečlivě zvažovat, zda podpora růstu ekonomiky znovu nezrychlí i růst cen.

Fraser Howie z CLSA Asia-Pacific Markets míní, že čínští politici nechají inflaci opět stoupat. „Nakonec budou usilovat o ekonomický růst,“ podotkl. „V Číně je volební rok, to znamená, že budou chtít silnou ekonomiku,“ dodal.

Čína si už dříve nicméně dala za cíl udržet míru inflace na čtyřech procentech, což se jí po prosincovém poklesu už téměř daří. Inflace je v Číně sice vyšší než v západních zemích, s ohledem na výrazně vyšší hospodářský růst to ale nepředstavuje velký problém. I když tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo na 8,7 procenta, jak se domnívá část ekonomů, pořád to bude citelně víc než ve vyspělých zemích.

Inflace v Číně (zdroj: ČT24)

Běžné obyvatelstvo zdražování děsí

Přesto si lidé stěžují na zdražování. Nejvíce je trápí rostoucí ceny jídla. „Jde o to, že ceny rostou moc rychle a naše platy moc pomalu. Hlavně my staří máme malý příjem. Už to nemůžeme snést. Nemůžeme si ani dovolit jídlo, které bychom chtěli jíst,“ podtrhla důchodkyně paní Sü.

Růst hrubého domácího produktu Číny loni ve třetím čtvrtletí činil 9,1 procenta. Za posledních 30 let čínská ekonomika roste průměrným tempem 9,5 procenta a vláda hodlá toto tempo udržet. Čísla za čtvrté čtvrtletí budou zveřejněna příští týden v úterý.

Vydáno pod