Řecko jedná o dluhopisech, stále ale bez výsledku

Atény - Řecko sice znovu jedná se soukromými věřiteli, jakýkoli výsledek ale stále chybí. Minulý týden se obě strany rozešly ve zlém, a tak nerozeběhly nové schůzky, které jsou pro zadluženou zemi klíčové. Řecká vláda potřebuje dohodnout podmínky pro výměnu dluhopisů. Pokud kompromis nenajde, nedosáhne na finanční pomoc a zbankrotuje.

Řečtí lídři se se zástupci soukromých věřitelů sešli po několikadenní pauze. Jednání je komplikované a shoda na klíčových bodech se opět rýsuje jen ztěžka. Na konci března musí Atény splatit dluhopisy v přepočtu za 370 miliard korun, to je za stávající situace nemožný úkol.

Jablkem sváru zůstává úrok nových dluhopisů, které Řecko nabídne soukromým věřitelům. Času ale není nazbyt, ministr financí Evangelos Venizelos řekl, že nástin dohody by měl být hotový do pátečního poledne a poslední úpravy bude třeba formalizovat do pondělní schůzky ministrů financí eurozóny.

Venizelos má jasno

„Teď je zásadní okamžik poslední bitvy o výměnu dluhopisů a zásadní okamžik poslední a rozhodující bitvy o nový záchranný program,“ řekl Venizelos členům řeckého parlamentu. „Teď, právě teď! Teď nadešel čas, kdy je třeba se postavit za naši zemi,“ dodal.

Řekové po bankách chtějí, aby odepsaly minimálně polovinu dluhu. Tedy zhruba sto miliard eur. Pokud obě strany nenajdou kompromis, a nedohodnou se na podmínkách výměny dluhopisů, nedosáhnou Atény na životně důležitou pomoc ze zahraničí a zbankrotují. Zástupci Řecka už proto připustili, že už jsou ochotní jednat o jakémkoli scénáři, který by tomu zabránil.