Češi se v mobilních tarifech nevyznají, ČTÚ ověří cenové kalkulačky

Praha – Tři čtvrtiny českých uživatelů mobilních telefonů se nevyznají v nabídce operátorů, často tedy platí víc, než je nutné. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se proto rozhodl, že spolehlivým cenovým kalkulačkám udělí akreditaci. Na kalkulačce si zákazník snadno spočítá, co se mu vyplatí a kolik ušetří. ČTÚ seznam ověřených kalkulaček zveřejní na svých webových stránkách, akreditace bude platná jeden rok a bude moct být obnovena.

Zbytečně vysoké účty za telefon platí podle odhadů až třetina lidí. A to jenom proto, že mají špatně vybraný tarif. Pro výběr ideálního tarifu i operátora je proto vhodná cenová kalkulačka: stačí zadat počet provolaných minut a pak si zvolit, jestli jde o tarif se závazkem, nebo třeba předplacenou kartu.

V Česku již několik kalkulaček na internetu funguje. Přestože jsou v provozu teprve krátce, zájem je o ně veliký. Zjištěné informace ovšem lidé musí brát s jistou rezervou, Český telekomunikační úřad, státní regulátor mobilních operátorů, totiž zatím jejich služby nijak nesledoval. Brzy se to však má změnit, ČTÚ se chce za kvalitní kalkulačky zaručit.

Cenová kalkulačka mobilních tarifů
Zdroj: ČT24

Cenové kalkulačky mobilních operátorů

Tarifomat

Srovnání tarifů

Srovnávatel

Pro udělení akreditace bude ČTÚ hodnotit několik hledisek: komplexnost a dostupnost kalkulačky, přesnost a aktuálnost vstupních údajů či objektivitu ve vztahu k jednotlivým poskytovatelům srovnávaných služeb. „Jsou to poměrně důležitá kritéria,“ poznamenal předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

„Schválení akreditačních podmínek je jedním z řady kroků, kterými chceme posilovat ochranu a informovanost zákazníků využívajících služby elektronických komunikací, například mobilních operátorů a provozovatelů internetu,“ prohlásil Dvořák.

Akreditace vybraných portálů s cenovými kalkulačkami podle něj bude zaručovat, že právě zde spotřebitel nalezne objektivní, transparentní a aktuální údaje. „Taková akreditace zvyšuje punc důvěry,“ dodal Dvořák. Kalkulačky tarifů a služeb mobilních sítí jsou populární v řadě evropských zemí. Podobný způsob jejich akreditace má například britský regulátor Ofcom.

Cenové kalkulačky by navíc mohly pomoci i k tomu, aby volání v Česku zlevnilo. „Lidé se budou více starat o to, za kolik volají, a budou své operátory tlačit ke snížení cen,“ věří redaktor Hospodářských novin Ondřej Malý. Lidé podle něj budou moci v klidu vyhrožovat svým poskytovatelům ukončením smlouvy, budou totiž vědět, že odcházejí za lepší nabídkou. Vysoké ceny tarifů českých mobilních operátorů jsou terčem kritiky dlouhou dobu. Podle dat zpracovaných pro OECD patří dokonce mezi ty nejdražší v Evropě.

Podle dokumentu, který je ode dneška dostupný na webových stránkách ČTÚ, mohou o akreditaci žádat provozovatelé cenových kalkulaček pro služby poskytované prostřednictvím operátorů mobilních a pevných sítí a prostřednictvím provozovatelů kabelových televizí a širokopásmového přístupu k internetu. Provozovatelé za akreditaci nic platit nebudou.

"Důležitý je tlak spotřebitelů na operátora. To, že se obracíme na operátorské linky, přidělává operátorovi práci a jakmile operátor zjistí, že se mu vyplatí zlevnit místo toho, aby posiloval linky nespokojených zákazníků, tak potom by mohly být tarify přijatelnější, říká Miloš Borovička, právní konzultant časopisu dTest.