Restaurace zavádí zajímavé novinky

Praha - Najíst se, ušetřit čas a ještě se pobavit. Možná právě takto chutná stolování blízké budoucnosti. Do českých restaurací si pomalu razí cestu moderní technologie. Pokud vás láká objednat si jídlo pomocí iPadu nebo plazmové obrazovky, máte možnost. V boji o zákazníky se v rukou hostinských stávají moderní technologie mocnou zbraní.

Zábava pro mladé

Revoluce klepe na dveře restaurací. A majitelé podniků se je nebojí otevřít. Papírové jídelní lístky nahrazují tekutými krystaly. Plazmové obrazovky můžou být zabudované přímo do desky stolu nebo host dostane nabídku jídel na iPadu. Objednávku pak zvládne jediným dotykem. 

„Okamžitě po objednání dojde k přípravě objednaného pokrmu. Zkrátí se celý proces od objednání po donesení toho pokrmu na stůl,“ říká David Víteček, obchodní ředitel společnosti LifeTable.

Vyplatí se technologie?

Dodavatelé inteligentních obrazovek ujišťují, že restauracím novinky zvýší zisk o 25 až 30 procent. Hosté totiž utratí víc za kratší dobu. Elektronická komunikace navíc nepožaduje tak velké nároky na zkušenosti a znalosti číšníků.

Novinka má i své odpůrce

Receptu, který sklízí na západě úspěch, nemůžou přijít někteří čeští strávníci na chuť. Bojí se, že by digitalizace mohla zabít atmosféru v restauracích. Vymízí tím kontakt mezi zákazníkem a servírkou. Software oponuje: prostřednictvím interaktivních aplikací umí spojit klienta s obsluhou nebo i stoly mezi sebou pomocí chatu.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)