ČSSD vyzvala vládu k odložení důchodové reformy

Praha – Spuštění důchodové reformy by se mělo odložit až na rok 2016. Tvrdí to alespoň sociální demokraté, podle kterých není reforma řádně připravena. Chybí prý například potřebný software nebo propojení daňové správy a správy sociálního zabezpečení. Reformu je navíc podle předsedy nejsilnější opoziční strany Bohuslava Sobotky možné nyní ještě odsunout, aniž by státu vznikly nějaké škody. Naopak stát na tom ještě vydělá a získá peníze například na valorizaci penzí. ČSSD krom toho dnes také znovu kritizovala vládu za její odmítavý postoj ke smlouvě o fiskální unii.

Připravenost vlády na spuštění 2. pilíře důchodového systému je podle sociálních demokratů katastrofální. „My se domníváme jako sociální demokraté, že nic není připraveno. Neexistuje software, neexistuje propojení daňové správy a České správy sociálního zabezpečení,“ prohlásil Sobotka, podle kterého by spuštění důchodové reformy od ledna 2013, tak jak to plánuje vláda, znamenalo pouze chaos podobný tomu, jaký vypukl v lednu po přesunutí vyplácení sociálních dávek na úřady práce.

Stát na odložení reformy vydělá, bude na valorizace penzí

Sobotka krom toho zdůraznil, že odložení reformy má také finanční aspekt. „Jestliže se podaří odložit spuštění druhého pilíře, tak v prvních letech ušetříme 11 miliard, v dalších letech 20 miliard a v dalších letech až 30 miliard korun,“ odhadl Sobotka. Žároveň upozornil, že ČSSD už předložila zákon, který odložení reformy umožní. Zákon je nyní v Poslanecké sněmovně a může být projednáván.

Bohuslav Sobotka

„Pokud bychom odložili vznik druhého pilíře, tak tady budou peníze na valorizaci důchodů a vláda by je nemusela složitým způsobem hledat nebo dokonce navrhovat zmrazení penzí.“

Po odložení důchodové reformy volají také vládní Věci veřejné. Navrhují její odsunutí o rok na leden 2014. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to nicméně odmítá. Reforma je podle něj nezbytná a má už několik let zpoždění. Proto nelze o jejím dalším odkládání vůbec uvažovat.

Sobotka se pustil do vlády také kvůli smlouvě o fiskální unii

Předseda ČSSD se dnes pustil do vlády také kvůli smlouvě o fiskální unii. Ta má být podepsána na summitu EU, který začíná dnes. Česká vláda se nicméně shodla na tom, že se ČR k paktu zatím nepřipojí. Stejný postoj zaujala ještě Velká Británie.

„My jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že to není žádné politické rozhodnutí, že to rozhodnutí je vedeno sobeckými a vnitropolitickými zájmy,“ konstatoval dnes Sobotka, podle kterého premiér svůj podpis pod smlouvu nepřipojí, protože se bojí prezidenta Václava Klause. Karel Schwarzenberg a TOP 09 zase prý vyměnili Evropu za církevní restituce, které chtěli prosadit.

Brífink ČSSD k důchodové reformě a smlouvě o fiskální unii (zdroj: ČT24)

Odmítnutí fiskálního paktu podle ČSSD Česko poškodí. „My ztratíme věrohodnost v rámci Evropy, ztratíme srozumitelnost v rámci Evropy, ale získáme nálepku černého pasažéra,“ míní Sobotka.

Rozhodnutí smlouvu nepodepsat v minulosti kritizoval i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). I on argumentoval tím, že takový krok Českou republiku poškodí. Odmítnutí paktu navíc podle něj nebylo pro evropské partnery srozumitelné. Svůj podpis odmítl již dříve pod smlouvu připojit také prezident Václav Klaus.