Do valorizace penzí poputují zhruba 4 miliardy

Praha - Do zvýšení důchodů by mohlo v příštím roce putovat kolem čtyř miliard korun místo původních téměř 12 miliard. Ministerstvo práce už začalo předběžně pracovat na změně příslušné legislativy. Informace dnes podal ministr práce Jaromír Drábek. Zároveň podotkl, že není jasné, zda pracující důchodci přijdou o slevu na dani. Nová legislativa by měla platit od konce září.

Vláda nechce zemi dále zadlužovat

Vláda se shodla na tom, že v nepříznivé ekonomické situaci nebude zemi zadlužovat a schodek rozpočtu zvyšovat. Podle původního návrhu ministra financí se měly penze na tři roky zmrazit. Ekonomičtí ministři se ve čtvrtek přiklonili k tomu, aby se zvedaly o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Záměr musí schválit vláda. Ministerstvo práce už chystá legislativní řešení, které chce Drábek kabinetu předložit do půlky dubna.

„Podle dnešních odhadů předpokládáme, že by valorizace měla stát kolem čtyř miliard korun. Ta konkrétní částka se ukáže po polovině letošního roku. Já už neudělám tu chybu jako minulý rok, abych řekl nějakou odhadovanou částku, protože potom by zase byly někde titulky, že Drábek něco sliboval a potom to bylo míň,“ tvrdil Drábek.

ČSSD i komunisté menší valorizace kritizují, je to prý asociální

Odbory i opozice nový valorizační vzorec ostře kritizovaly. Podle ČSSD i komunistů je menší přidávání penzistům asociální a mnozí důchodci se budou propadat do chudoby. „Budu rád, když se opoziční strany přikloní k tomu, že je nereálné v období ekonomické stagnace udržet ten dosavadní vzorec valorizace,“ uvedl Drábek.

Ekonomičtí ministři se zatím nedohodli na tom, jestli pracující důchodci přijdou o slevu na dani. Nemohli by si tak odepsat 24 000 korun ročně. Podle ministerstva financí by to mohlo do rozpočtu přinést až 2,5 miliardy. Důchody v Česku se nedaní.

Do roku 2007 nemohli pracující důchodci slevu na dani uplatňovat. Drábek podotkl, že tuto možnost dostali v době ekonomického růstu a malé nezaměstnanosti.

Drábek je proti slevě na dani pro pracující důchodce

„V současném období, kdy je nezaměstnanost přes devět procent, tak si myslím, že takováto selektivní podpora, kdy nějaké skupině obyvatel jsou umožněny dvě skupiny nezdaněného příjmu zároveň, tak to příliš opodstatnění nemá,“ uvedl Drábek. Souhlasil by prý určitě s tím, aby se možnost slevy na dani zrušila.