Merkelová se sešla s Nečasem i Klausem, na Hradě ji vítaly slepice

Berlín – Česko-německé vztahy jsou sice dobré, „drobné“ nedostatky by se ale našly. Týkají se především situace kolem eurozóny – dluhových problémů a energetické politiky. Jsou to jedny z hlavních bodů, kvůli kterým dnes do Prahy zavítala neměcká kancléřka Angela Merkelová. Kancléřka se již krátce sešla s premiérem Petrem Nečasem i prezidentem Václavem Klausem. Přestože se návštěva nese většinou v přátelském duchu, setkala se Merkelová v Praze i s protesty. Před vjezdem na Prašný most ji uvítalo 16 živých slepic ve čtyřech přepravkách. Tímto způsobem zhruba dvě desítky členů a sympatizantů strany Suverenita - Blok Jany Bobošíkové protestovaly proti současné politice Evropské unie, která podle nich může za rostoucí cenu vajec.

Fiskální pakt: Německá strana české „NE“ respektuje

První zastávkou Merkelové byl Úřad vlády, kde krátce jednala s Nečasem. Poté oba státníci zamířili na pracovní oběd. Následovala společná tisková konference, na které se hovořilo o rozpočtovém paktu i energetice. Merkelová zdůraznila, že do souhlasu s paktem nebude Německo Českou republiku nutit, klíčový je pro ně spíše souhlas zemí eurozóny.

Stop diktátu Bruselu, křičeli na Merkelovou demonstranti

Poté se Merkelová odebrala na Pražský hrad. Cestu jí zpestřil protest příznivců Suverenity. Podle Bobošíkové formu protestu se slepicemi a platy vajíček zvolila strana kvůli
blížícím se Velikonocům a jako reakci na zdražení vajec. Nová směrnice Evropské unie zakazuje chov slepic v menších klecích, výrobci a prodejci na to zareagovali výrazným zvýšením ceny vajec. Toto zdražení ale Bobošíková označila nejen za vinu Bruselu, ale i řetězců prodejen.

Protestující „pozdravili“ projíždějící kancléřku státními vlajkami a žlutomodrými transparenty s nápisy „Stop diktátu Bruselu!“, „Nenuťte nám euro“ nebo „Milujeme bruselské byrokraty. S díky české slepice“. Protestu přihlížela jen malá skupinka lidí, většinou novinářů a náhodných turistů. "Nejsme proti euru jako takovému, ale chceme, aby si občané mohli vybrat,
jestli chtějí, nebo nechtějí platit eurem," doplnila Bobošíková.

Angela Merkelová od svého nástupu do čela německé vlády v roce 2005 přijela do Česka už popáté. Naposledy se v Praze setkala v roce 2008 s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Klausem a prokázala i své znalosti češtiny. Jako bývalá východoněmecká fyzička totiž v 80. letech absolvovala tři výzkumné stáže na někdejší Československé akademii věd.