Většina českých firem je pro legalizaci švarcsystému

Praha - Většina českých firem nesouhlasí se státním postihem tzv. švarcsystému a přály by si tuto činnost úplně legalizovat. Devět z deseti podniků odmítá sankce, kterou může stát za nelegální činnost udělit. Švarcsystém je ekonomická činnost, kdy osoby vykonávají pro zaměstnavatele běžné činnosti, nejsou však jeho zaměstnanci. Pokuty se mohou pohybovat od 250 tisíc do deseti milionů korun. Průzkum provedly advokátní kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal mezi manažery více než stovky českých firem. Státní kasa podle odhadů kvůli švarcsystému ročně přichází o pět miliard.

Postihování švarcsystému nepovede ke zvyšování nezaměstnanosti

Celkem šest z deseti firem se domnívá, že se přizpůsobí novým podmínkám a z důvodu úspory nákladů na pracovní sílu nezačnou propouštět. Opačného názoru je zhruba čtvrtina dotazovaných. Dalších 13 procent si myslí, že postihování švarcsystému sice povede ke zvýšení nezaměstnanosti, náklady na jeho odhalování se však státu vrátí v daních vybraných na základě nových pracovních smluv.

„Výsledky průzkumu ukazují, že řada firem se s novou politikou státních orgánů u švarcsystému těžce vyrovnává a bere to jako významné omezení jejich podnikání. Mnoho z nich přistupuje k revizi smluv s dodavateli až nyní, kdy jim hrozí vysoké pokuty při odhalení nelegálního zaměstnávání od Státního úřadu inspekce práce. Když ale už takový případ nastane a prokáže se porušení zákona, souhlasí manažeři většinou s postihem nejen firmy, ale i živnostníků,“ uvedl advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Jan Procházka.

Průzkum: Pokuty za švarcsystém
Zdroj: ČT24/Deloitte

Proti zvýšení daňových odvodů a omezení paušálů se staví polovina firem

Se zvyšováním odvodů souhlasí více než třetina firem. Proti tomu zhruba polovina firem nesouhlasí, u velké části z nich (32 procent) je však nesouhlas podmíněn opatřeními státu proti zneužívání paušálů.

„Závěry průzkumu jsou v tomto ohledu pro mě poměrně překvapivé, očekával bych v této souvislosti větší podporu výdajových paušálů, které představují zjednodušení administrativy živnostníkům,“ komentuje výsledek daňový poradce Robert Bezecný.

Vydáno pod