S podporou obnovitelných zdrojů ČR moc nepočítá, prý se prodraží

Praha - Zlaté časy obnovitelných zdrojů v Česku nejspíš brzy skončí. Státní energetická koncepce sice ještě není schválená, stále víc ale vyplouvá na povrch, že s podporou obnovitelných zdrojů se v Česku příliš nepočítá. Prim bude hrát jádro a uhlí. Po dostavbě Temelína by se měly podle ministerstva průmyslu jaderné zdroje podílet na výrobě elektřiny v Česku více než 50 procenty.

Německo - náš největší obchodní partner - zavírá jaderné elektrárny a vsází na zelenou. Česko jde zcela opačným směrem. Primární je dostavět Temelín, podpora obnovitelných zdrojů má skončit. „Tato otázka omezení podpory je samozřejmě diskutována, pokud najdeme nějaký směr, kde by podpora byla smysluplná a znamenala by opravdu zvýšení konkurenceschopnosti, tak tato podpora může být zachována,“ uvedl vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu Pavel Gebauer.

Kámen úrazu je v tom, že obnovitelná energie se Česku výrazně prodražuje. Za zrušení podpory bojuje šéfka Energetického regulačního úřadu. Chce udělat všechno pro to, aby to bylo už v roce 2014. „Jen letos nás kvůli tomu stojí příspěvek na obnovitelné zdroje 38 miliard korun. Nemůžeme našim firmám energii dál zdražovat, nebyly by konkurenceschopné,“ upozornila předsedkyně regulačního úřadu Alena Vitásková.

Studie: Ani jádro by se nemuselo vyplatit

Kritici energetické koncepce ale upozorňují, že elektřina ze slunce, vody nebo větru bude v budoucnu levnější než jaderná. „Ty zdroje, i ten nejdražší z nich, tedy fotovoltaika, budou do deseti let komerčně tržně konkurenceschopná ostatním zdrojům, narozdíl právě od jádra,“ míní Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla. Stále rostoucí bezpečnostní požadavky totiž výstavbu jaderných bloků významně prodražují. To potvrzuje i výzkum poradenské firmy Ernst & Zouny. Zelená energie podle něj může být levnější než ta klasická už mezi lety 2016-2019.

Jaderná energetika ano, či ne?

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Je to dlouhodobý stabilní zdroj energie, který potřebujeme a který i ekonomicky dává základ pro stabilní energii, která je cenově přístupná pro český průmysl.“

Jan Ondřich, partner Candole Partners

„Investovat do jaderné energetiky je mimořádně náročné a v době nízkých cen elektřiny, které mohou být ještě nižší právě v důsledku vysoké výroby z obnovitelných zdrojů v Německu, je to podle mě iracionální krok.“

Energetická koncepce by měla být hotová do poloviny roku, kdy ji má na stůl dostat vláda. Ministerstvo průmyslu ale nevylučuje, že se materiál do té doby připravit nestihne.