Facebook prý umístí své akcie na trhu Nasdaq, nikoliv na NYSE

San Francisco – Podle zdrojů agentury Reuters se provozovatel sociální sítě Facebook chystá umístit své akcie na technologickém trhu Nasdaq, nikoliv na burze New York Stock Exchange (NYSE). Firma hodlá v rámci primární emise akcií, která bude jednou z nejsledovanějších v letošním roce, získat minimálně pět miliard dolarů (asi 95 miliard korun). Datum vstupu na veřejné trhy nebylo zatím oznámeno, spekuluje se o květnu.

Primární emise Facebooku by měla být největší, k jaké kdy technologická firma z kalifornského Silicon Valley sáhla. Pokud si Facebook skutečně vybere k emisi akcií Nasdaq, bude to pro tuto burzu především otázka prestiže, shodují se analytici. Firma informace nekomentovala a nevyjádřili se k nim ani zástupci Nasdaqu a NYSE.

Rostislav Plíva, makléř Patria Finance

„Nasdaq je historicky zkušenější trh, co se týče technologických firem. Pokud si vzpomeneme na Apple, Google, Microsoft, všechny tyto technologické firmy šly na Nasdaq raději než na NYSE a statisticky to vychází tak, že 70 procent technologických společností chodí raději na Nasdaq než na NYSE.“

Vstup na Nasdaq také vyjde Facebook levněji, než kdyby si za svůj domácí trh vybral NYSE. A najít by zde mohl i vhodnější investory. „Investoři, kteří obchodují na Nasdaqu, jsou zvyklí obchodovat s technologickými tituly, rozumí jim a vlastně vědí, co si na tom trhu kupují,“ říká Milan Vaníček, analytik J&T Banky.

Chystaný vstup Facebooku na burzu vyvolal mezi investory i v některých médiích horečku, která připomíná dny před rokem 2000. Tehdy se zvyšoval zájem o akcie internetových společností a následný rychlý růst cen jejích akcií posunul index trhu Nasdaq na rekordních více než 5 000 bodů. Hned na jaře roku 2000 se ale dostavil strmý pád, který hodnotu indexu do dvou let srazil na zhruba 1 200 bodů.

Facebook má v celém světě více než 800 milionů uživatelů, což z něj činí největší sociální síť vůbec.

Ekonomika ČT24: Facebook vstupuje na burzu (zdroj: ČT24)