V Chile objevili levné a účinné čištění vody pro chudé země

Santiago de Chile - Chilští vědci přišli s novým systémem na čištění vody. Využívají k tomu nejnovější poznatky z oboru fyziky a chemie. S pomocí ionizace, tedy zjednodušeně přeskupení složení v atomech a molekulách, je čištění rychlé a navíc spotřebuje jen minimální množství energie. Přístroj už používají Chilané v chudinských slumech. Mohl by se ale brzy prodávat do dalších rozvojových oblastí včetně států v subsaharské Africe.

Čistička vžene kontaminovanou vodu do komory, kde ji rychlá změna tlaku a elektrické pole změní v plazmu, skupenství podobné plynu. Posléze dojde k ionizaci a odstraní se tak 100 procent bakterií a mikrobů. Systém zvládne vyčistit třicet pět litrů vody za pět minut a potřebuje přitom tolik energie jako obyčejná žárovka.

„Ta technologie by mohla mít úžasný dopad na 63 procent světa, kde vydělávají míň než 1 500 dolarů ročně a nikdo s nimi nepočítá - a to je velký trh. Takže z toho může být dobrý obchod, když to nabídnete takovému množství lidí,“ říká vedoucí technologického centra Jualian Ugarte. Projekt běží od loňského září. Vědci už teď pracují na druhém prototypu, který by měl cenu čištění vody ještě snížit a umožnit tak, aby ho mohli využívat i nejchudší obyvatelé.

V Chile začali aplikovat rychlou a levnou variantu čištění (zdroj: ČT24)