Antimonopolní úřad: Zdražování vajec bylo v pořádku

Brno - Antimonopolní úřad nenašel v strmém růstu cen vajec, která od začátku roku zdražila o více než 100 procent, porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. O prošetření trhu požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Přestože pochybení neodhalil, chce úřad trh i nadále sledovat.

„Přestože ÚOHS aktuálně nespatřuje indicii nasvědčující porušení soutěžních pravidel při maloobchodním prodeji slepičích vajec, bude se tímto spotřebitelsky citlivým trhem i nadále zabývat,“ uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Podle něj úřad trh sleduje dlouhodobě. „Maloobchodní ceny v současnosti nedosahují v průměru ani pěti korun za kus a neustále se snižují,“ doplnil Chalupa.

Bendl ze zdražování vinil řetězce

Vejce v Česku zdražila poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Bendl koncem března v Bruselu po jednání se svými kolegy z ostatních států EU uvedl, že obchodní řetězce trochu spor o dovoz vajec z nepovolených klecí zneužily.

Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo na prudkém růst cen vajec víc vydělal. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Veleba: Cena vejce v obchodě by neměla překročit pětikorunu

Prezident Agrární komory Jan Veleba na začátku března novinářům řekl, že velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny, a spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun. Počátkem března nicméně cena jednoho vejce vyskočila až na 7 korun.

ÚOHS
Zdroj: ČT24

V Česku se podle Veleby loni vyprodukovalo kolem dvou miliard vajec, z toho takřka 800 milionů stále připadá na domácí chovy. Celková tuzemská spotřeba dosahovala přibližně 2,6 miliardy vajec. Kvůli rekonstrukci chovů pokrývali tuzemští chovatelé na začátku roku pouze 60 procent spotřeby vajec v ČR. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové produkce vajec letos klesla v celé EU.