Češi na solnou aféru reagují hystericky, tvrdí Poláci

Varšava - Reakce české strany na takzvanou solnou aféru v Polsku je podle tamního náměstka ministra zemědělství Andrzeje Butry hysterická. Může být důsledkem strachu z toho, že si Češi oblíbili polské potraviny, řekl Butra v souvislosti s případy, kdy se v Polsku technická sůl používala v potravinářském průmyslu. Šéf českého resortu zemědělství Petr Bendl chce kvůli tomu na úrovni EU prosadit, aby Česko mělo možnost zastavit dovoz polských potravin.

Polsko přitvrzuje vůči České republice v kauze posypové soli v potravinách. Tamní ministr zemědělství prohlásil, že Praha případ zneužívá, protože se bojí konkurence polských potravin. Seznam výrobců, kteří technickou sůl do potravin přidávali, Varšava Česku odmítá dát.

„Hysterická reakce české strany může pramenit ze strachu před popularitou polských potravin u českých spotřebitelů. Za zmínku stojí skutečnost, že do Česka vyvážíme potravinářské výrobky v hodnotě vyšší než jedna miliarda eur. Česko je na třetím místě mezi dovozci našich potravin,“ tvrdí Butra.

Zdravotně je podle polského ministerstva všechno v pořádku, a proto prý není důvod způsobit polským producentům škody. Polský ministr zemědělství míní, že jde spíše o vnitřní válku na českém trhu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Andrzej Butra, náměstek ministra zemědělství

„Podniky, které podvedli kriminálníci produkující technickou sůl, jsou také poškozené. A protože ty potraviny nebyly zdraví nebezpečné, není potřeba tyto firmy vystavovat nebezpečí ztráty dobrého jména.“

Podle ministra zemědělství Petra Bendla jsou ale obavy českých úřadů opodstatněné. „Naše obavy pramení z přístupu polské strany, která za celou dobu nedokázala na naše opakované žádosti o informace reagovat a naše obavy rozptýlit. Proto budeme tuto záležitost otevírat na jednání v Bruselu,“ zdůraznil Bendl.

Pověsti polských potravin v poslední době nepřidala kromě solné ani vaječná aféra, kdy se ukázalo, že jistá firma ze středního Polska po léta prodávala sušená vejce obsahující jedovaté kadmium, olovo a bakterie coli. Polské ministerstvo zemědělství ujišťuje, že výrobky obsahující nebezpečný prášek byly staženy z obchodů. O problémech s kyselinou mravenčí v polských kvašených okurkách a kysaném zelí se v Polsku také příliš nemluví.

Češi dovoz z Polska zakázat nemohou

Podle polského ministra zemědělství není reálné nebezpečí, že by Česko kvůli obavám o bezpečnst potravin z Polska zakázalo jejich dovoz. Nebylo by to v souladu s právem Evropské unie, řekl dnes ministr zemědělství Marek Sawicki v rádiu TOK FM. Tvrdí, že čeští zemědělci se hlasitě ozývají pokaždé, když se objeví nějaký problém na polském nebo německém trhu.

Marek Sawicki, polský ministr zemědělství

„Jde o vnitřní (českou) válku. Češi svoje zemědělství nechali stranou, dnes nedokáže konkurovat našemu.“

Zakázat dovoz polských potravin do Česka by bylo problematické i podle zástupce ředitele sekce pro potravinářské výrobky Evropské komise Ladislava Mika. „To (objevení technické soli v potravinách) vás neopravňuje k tomu, abyste řekli, že nebudete dovážet třeba ovoce. To není proporcionální k tomu zjištění,“ podotkl Miko v nedělních Otázkách Václava Moravce. Prověřit, jak se mohla dostat v Polsku technická sůl do potravin, je nicméně i podle něj nezbytné.

Poláci loni do Česka prodali potraviny za více než miliardu eur, skoro o 19 procent více než v roce 2010. Šlo hlavně o sýry, drůbeží maso, pekárenské výrobky, vepřové maso a řepný olej. Celkově loni Česko dovezlo potraviny za 131 miliard korun. Kromě Polska k nám míří řada potravinářských produktů také z dalších zemí Evropské unie, například z Německa. Absolutní hodnota dovezených agrárních produktů přesáhla téměř o 35 miliard hodnotu vyvezených výrobků. Ještě v 90. letech přitom Česko o něco více zemědělských artiklů vyváželo.