MF chystá dluhopis, který ochrání domácnosti před inflací

Praha – Ministerstvo financí nabídne občanům v rámci jarní emise nový dluhopis, který bude úročen podle míry inflace - bude vydělávat přesně tolik, o kolik se v daném roce zvednou ceny. Věřitel na nich sice nevydělá, ale má jistotu, že ani neprodělá. Splatnost těchto dluhopisů by měla být sedm až osm let. Dluhopisová novinka, která se v Česku objeví vůbec poprvé, by měla přijít na trh v průběhu června.

Emise, v rámci které budou nabídnuty i další typy dluhopisů, se zopakuje ještě jednou na podzim. Obě budou v objemu deset až dvacet miliard korun.

„Chci nabídnout pro odpovědnou střední třídu ochranu úspor před inflací. Tou mohou být úspory znehodnoceny, proto jsme vytvořili nabídku jistoty, která sice nenabízí ani korunu zisku, ale představuje jediný produkt, kde stát garantuje, že úspory nebudou znehodnoceny,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

„Pokud si někdo myslí, že se inflace bude v nejbližších letech vyvíjet nad třemi až čtyřmi procenty, tak pro něj to může být dobrá volba,“ říka Petr Pavelek, ředitel odboru státního dluhu.

Vhodné spíše pro konzervativní investory

Inflace pomalu snižuje hodnotu úspor, protože za stejné peníze se dá koupit stále méně zboží. V letošním roce očekává ministerstvo financí podle své nejnovější prognózy průměrnou míru inflace 3,3 procenta, příští rok pak 2,3 procenta. Resort zatím neuvedl, jak by se dluhopisy zhodnotily v případě, že by ceny v Česku naopak klesaly.

Podle Petra Zámečníka, šéfredaktora webu Investujeme.cz, nemusí být „protiinflační“ dluhopis vždy tou nejvhodnější volbou. „Takový produkt, zejména s investičním horizontem, který tyto dluhopisy mají mít, tedy 7 nebo 8 let, je vhodný skutečně jen pro velmi konzervativní klienty, pro lidi, kteří nejsou ochotni přijmout žádné riziko,“ říká.

Ministerstvo nabídne i další dluhopisy

Stát nabídne k prodeji i další dluhopisy - půjde o stejné typy, o které byl loni enormní zájem. O jejich výnosnosti ale zatím ministr Kalousek mluvit nechce. Prodávat se budou stejně jako před rokem, kdy byly k dostání v pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.

Cenné papíry si mohli koupit občané Česka, cizí státní příslušníci, občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti.