V Plzni se otevře pobočka německého úřadu práce

Schönsee/Plzeň - V Plzni bude od 2. května otevřena kancelář bavorských úřadů práce. Čechům, kteří budou mít zájem pracovat v Německu, bude k dispozici první tři středy v měsíci od 09:00 do 16:00. Při dnešním podpisu dohody o otevření filiálky německého úřadu to řekl šéf plzeňské pobočky Úřadu práce ČR Zdeněk Novotný, který smlouvu podepsal s regionálním ředitelstvím Bavorska.

Provoz kanceláře zajistí úřady práce z Weidenu, Schwandorfu a Deggendorfu. Shánět budou lidi do hotelnictví, gastronomie, svářeče, obráběče kovů, ale také zdravotníky a pracovníky sociálních služeb pro firmy a instituce z Dolního Bavorska a Horního Falcka. „Podobná kancelář nefunguje v žádném českém příhraničním regionu,“ podotkla poradkyně sítě evropských služeb EURES v Plzeňském kraji Lenka Kastnerová. Pokud bude zájem Čechů dostatečný, jezdili by do Plzně i poradci z dalších bavorských okresů.

„Tři česky hovořící EURES poradci budou informovat o podmínkách a možnostech práce v německém příhraničí. Kancelář bude fungovat do konce roku, a pak se vyhodnotí,“ uvedl Novotný. Navazuje na poradenské dny v příhraničí Plzeňského kraje, pořádané jednou měsíčně od loňského května, kdy se pracovní trh v Německu pro Čechy plně otevřel.

Zdeněk Novotný

„Bavorsko hodně hledá profese, s jejichž nedostatkem bojujeme i my. Větší zájem je o vyučené lidi.“

Novotný podle svých slov chápe obavy některých českých zaměstnavatelů, ale žádné jejich stížnosti zatím úřad neeviduje. „Nic dramatického se za rok nestalo, zájem Němců je větší, než je reálná poptávka z ČR, tedy než je ochota lidí za prací migrovat,“ doplnil Novotný. Němci také nabízejí učňům možnost absolvovat jejich školy se stipendii, což se ale nedaří téměř vůbec hlavně kvůli tomu, že se předpokládá perfektní němčina a učňové tam musí bydlet.

„Poptávka je vyšší, protože Bavorsko je na tom ekonomicky dobře, má nezaměstnanost kolem čtyř procent a asi 30 000 volných pracovních míst. Zájem Čechů je, ale vázne na jazyku,“ uvedla Kastnerová. Podle Novotného by měla mít nyní mladá generace větší motivaci učit se německy. Dodal, že přirozená příhraniční migrace byla dříve daleko vyšší než nyní.

Mzda v Bavorsku je minimálně dvojnásobná než v Česku a zaměstnanci tam mají další výhody. Například pokud jeden ze členů rodiny pracuje v Německu, má nárok na přídavky 180 eur (asi 4 500 korun) na jedno dítě, další bonusy jsou podle Kastnerové na domluvě se zaměstnavatelem.

Rozhovor s Lenkou Kastnerovou (zdroj: ČT24)

V Německu není stanovená minimální mzda, poradci EURES proto při informačních dnech lidem říkají, pod jakou hranici by neměli jít. „Nekvalifikovaná síla by měla mít nejméně sedm euro za hodinu, číšník 7,5 až devět euro, kuchař deset až 12 euro a u technických odborníků by to mělo být až 17 euro na hodinu,“ uvedla Kastnerová.

Přesný počet lidí, kteří z Plzeňského kraje odešli za téměř rok pracovat do Německa, není známý. Podle evidence německé zdravotní pojišťovny se tam zaměstnala zhruba tisícovka Čechů z regionu.