Vynálezci a kutilové předvádějí své výtvory v Ženevě

Ženeva – Vynálezci z celého světa se sešli v Ženevě. Právě tam, v hale Palexpo, se totiž jako každý rok odehrává Mezinárodní veletrh inovací. Své nápady letos potenciálním investorům i návštěvníkům předvádí skoro 800 kutilů z téměř padesáti zemí.

S vynálezem golfového trenéra Stephana Rouxe můžete obejít 9 jamek a přitom neopustit vlastní obývák – ovšem pokud máte volných 40 tisíc dolarů. Jeho simulátor nabízí skoro dokonalý zážitek ze hry.

„Je to vymodelované podle skutečných světových hřišť – na každém jsme pořídili asi šest tisíc fotek a pak je v počítači zpracovali do co nejvěrnější kopie,“ říká.

Lidé, kteří raději tráví čas venku, by zase mohli ocenit kolo, na němž lze šlapat nohama i rukama. „Když budete střídat ruce a nohy, tak pojedete efektivněji a hlavně budete mít daleko větší výdrž. Až se vám unaví ruce, zapojíte nohy a naopak,“ radí autor vynálezu Martin Kraiss.

Ekonomika ČT24: Veletrh vynálezců v Ženevě (zdroj: ČT24)

Mlýnské kolo na výrobu elektřiny či vylepšený invalidní vozík

Na vážnější notu hraje Raimund Guenster z Německa, který zdokonalil mlýnské kolo pro výrobu elektřiny: „Problém vodního kola je, že vždycky pracují jen lopatky vespod. My jsme je rozdělili, takže teď pracují efektivněji – jedno velké zařízení by mohlo dodávat elektřinu až pro 25 domácností.“

Guenster patří do skupiny serióznějších vynálezců – na veletrhu je hlavně proto, aby našel spoluinvestora, který by mu pomohl nastartovat byznys. Ze stejného důvodu přijel i mladý lékař z Thajska Bunyong Rungroungdouyboon, který vylepšil standardní invalidní vozík. Přidal mu motor a elektrický akumulátor.

„Hendikepovaným lidem to usnadní cestování – pohyb s mým vozíkem není fyzicky namáhavý, takže lidé budou samostatnější a můžou sami vyrazit i na delší výlet,“ uvedl.

Těžko říct, kolik zdejších vynálezů se opravdu dostane do výroby a kolik si jich odbude největší slávu jen na veletrhu. Každopádně organizátoři akce i návštěvníci jsou spokojeni – letos se jich tu má sejít na 60 tisíc.