Philip Morris vyplatí jen 920korunovou dividendu

Kutná Hora - Přední výrobce a prodejce tabákových výrobků v zemi Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 920 korun. Jde o 340 korun nižší částku než loni. O konečné částce dnes rozhodla řádná valná hromada. Loni akcionáři dostali více, protože firma k dividendě mimořádně připojila nerozpuštěné zisky z minulých let. Předloni společnost vyplácela 780 korun.

V loňském roce zvýšil kutnohorský výrobce cigaret čistý konsolidovaný zisk o 6,3 procenta na 2,54 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,2 miliardy korun. Firma mezi akcionáře rozdělí téměř 2,53 miliardy korun. Část profitu ve výši zhruba 16,8 milionu korun bude převedena na účet nerozděleného zisku minulých let.

Tržby firmy vzrostly zejména v důsledku příznivého vývoje cen v Česku a na Slovensku a vyššího objemu vývozu o 12,8 procenta. Tento nárůst byl částečně eliminován poklesem objemu prodejů, zvýšeným podílem levnějších značek a nepříznivým vývojem měnového kurzu ve výši 0,2 miliardy. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se tržby v porovnání s předchozím rokem zvýšily o 8,2 procenta.

V současnosti Philip Morris ČR zaměstnává přibližně 1 200 zaměstnanců napříč zemí a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a sedm variant sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v Česku. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.