Zákon o zaměstnanosti prý diskriminuje cizince a invalidy

Praha – Novela zákona o zaměstnanosti diskriminuje zdravotně postižené a cizince ze zemí mimo Evropskou unii. Tvrdí to alespoň Asociace poskytovatelů personálních služeb. Zákon totiž zakázal zaměstnávat tyto lidi přes pracovní agentury, a tím jim znesnadnil hledání uplatnění na trhu práce.

Vláda se původně zákonem, který začal platit od začátku roku, snažila zabránit zneužívání dávek a příspěvků za zaměstnání zdravotně postižených a omezit zaměstnání cizinců načerno. Záměr byl sice podle Asociace poskytovatelů personálních služeb dobrý, provedení ale pokulhává. Novela totiž plošně zakázala zaměstnávání cizinců a lidí se zdravotním postižením, a o práci tak podle asociace připravila tisíce lidí.

Asociace zároveň upozornila, že omezení agenturního zaměstnávání na osoby se zdravotním postižením nejenže tyto lidi diskriminuje, ale vede i k absurdním důsledkům, kdy agentury podle zákona nesmí zaměstnávat osoby se zdravotním postižením jako agenturní pracovníky, ale zároveň musí platit pokutu za to, že je nezaměstnávají, upozornila asociace. Agentury práce musí totiž jako každý zaměstnavatel plnit povinný podíl zaměstnaných zdravotně postižených podle zákona o zaměstnanosti.

Nelegální práci cizinců prý novela nezabrání

Diskutabilní jsou podle asociace také účinky novely na omezení práce načerno. Opatření podle asociace zasáhne pouze regulované zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU, ale neřeší zaměstnávání načerno či skryté zaměstnávání u jiných typů nelegálních zprostředkovatelů, kteří zaměstnance de facto vykořisťují.

Asociace kritizovala také novou úpravu spolupráce úřadů práce s agenturami na zprostředkování zaměstnání pro nezaměstnané. To, že není možné zaměstnávat tyto zájemce z úřadů práce jako agenturní zaměstnance, podle prezidentky asociace Jaroslavy Rezlerové omezuje možnosti rychlého uplatnění na trhu práce. Systém odměn nemotivuje agentury k udržení žadatele v pracovním poměru déle než šest měsíců. „Je také sporné, zda se agentura zaváže umístit do trvalého pracovního poměru na dobu neurčitou 70 procent ze všech žadatelů, z nichž 60 procent patří do skupiny dlouhodobě nezaměstnaných,“ dodal Reichert.

Asociace poskytovatelů personálních služeb chce o svých výhradách k novele ještě jednat. Pokud neuspěje, chce se se svou stížností obrátit na Ústavní soud.

Telefonát Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)