Unipetrol zastavil zpracování ropy v pardubickém Paramu

Praha - Petrochemický holding Unipetrol zastavil ve své pardubické rafinerii Paramo zpracování ropy. Za tímto krokem stojí nízká poptávka po pohonných hmotách, jak vysvětlil mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Podle něj zatím není jasné, kdy bude výroba v Paramu obnovena. Připustil, že by zpracování ropy v Pardubicích mohlo být ukončeno nebo přesunuto jinam.

„Vedení Unipetrolu vyhodnocuje ekonomickou výnosnost zpracování ropy v Paramu,“ prohlásil Duda. Nedokázal však říct, kdy by mělo rozhodnutí o budoucnosti rafinerie padnout.

Podle dřívejších vyjádření zástupců Unipetrolu by se zpracování ropy z Parama mohlo přesunout do rafinerie v Litvínově nebo v Kralupech nad Vltavou. Podle nedávného vyjádření ředitele úseku rafinerie Unipetrolu Ivana Ottise byl dosud provoz Parama neefektivní a rafinerie měla potíže s pokrytím vlastních variabilních nákladů.

Rafinerie Paramo
Zdroj: ČT24/Paramo

V případě uzavření Parama by přišlo o práci několik desítek lidí

Kdyby bylo v Paramu zpracování ropy ukončeno, o práci by podle Dudy zřejmě přišlo několik desítek zaměstnanců. Vedení Unipetrolu chce však v Paramu zachovat výrobu asfaltů a olejů.

V poslední době se rafinérský segment v Česku potýká s ekonomickými problémy. Unipetrol loni vykázal ztrátu téměř šest miliard korun. „Využití rafinérských kapacit v Evropě od roku 2005 klesá. Několik menších nebo méně komplexních rafinérií bylo uzavřeno, případně transformovány na sklady a terminály. Tento trend pokračuje i v roce 2011/2012,“ uvedl v minulosti mluvčí České rafinérské Aleš Soukup.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol
Zdroj: ČT24