Emisní povolenky v ČR budou i nadále zdarma, ovšem s podmínkami

Brusel – Evropská komise rozhodla, že příští rok může Česká republika spolu s Bulharskem a Rumunskem nadále poskytovat svým elektrárenským společnostem emisní povolenky zdarma. Komise ale souhlas podmiňuje tím, že podniky budou ekvivalent hodnoty povolenek investovat do modernizace. Možnost přidělovat emisní povolenky zdarma má také Malta a Lotyšsko. Ani jedna z těchto zemí si ale zatím nepodala žádost.

V rámci pravidel, jimiž se řídí unijní systém obchodování s povolenkami (ETS), bylo deseti členským zemím umožněno žádat výjimku z povinnosti povolenky po roce 2013 nakupovat. Země argumentovaly tím, že jsou jejich ekonomiky silně závislé na fosilních palivech. EU již udělila podobnou výjimku také výrobcům elektřiny na Kypru, v Estonsku a Litvě. V nejbližší době chce komise rozhodnout také o požadavku Maďarska a Polska.

Vyjádření Evropské komise:

„(Evropská) komise tato rozhodnutí učinila na základě ustanovení, která v členských zemích umožňují určité výjimky z obecných pravidel, podle nichž elektrárenský sektor musí od roku 2013 nakupovat všechny povolenky v aukcích, anebo na trhu.“

Od roku 2013 do roku 2019 bude elektrárnám v šesti zemích EU zdarma přiděleno více než 268 milionů emisních povolenek. Zdaleka nejvíce jich připadne na Českou republiku, která jich podle agentury Reuters získá více než 107 milionů.        

Unijní systém obchodování s povolenkami ETS (Emissions Trading Scheme) je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 12 000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU. Povolenky mají omezovat rovněž emise v letecké dopravě. 

Vydáno pod