Potraviny na pranýři.cz: Nejvíce zastoupeno je Tesco

Praha - Největší množství nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravin, které byly vyvěšeny v novém seznamu www.Potravinynapranyri.cz, pochází z prodejen Tesco, Kaufland a Ahold. Početně jsou zastoupeny také obchodní řetězce Spar a Penny Market. Portál Potravinynapranyri.cz dalo dohromady ministerstvo zemědělství spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI).

Celkem připadá na společnost Tesco Stores ČR 44 zveřejněných potravin. O druhou pozici se s 24 potravinami dělí společnosti Ahold a Kaufland, za kterými následují řetězce Penny Market a Spar (shodně 23 potravin). Naopak nejméně se na seznamu objevují prodejny Globus (dvě položky), Makro (tři), Billa (čtyři) a Lidl (sedm).

Seznam nejčastějších hříšníků z portálu Potraviny na pranýři.cz:

Tesco - 44 výrobků

Ahold - 24 výrobků

Kaufland - 24 výrobků

Penny Market - 23 výrobků

Spar - 23 výrobků

Lidl - 7 výrobků

Billa - 4 výrobky

Makro - 3 výrobky

Globus - 2 výrobky

SZPI: Pozor, nejde o srovnatelné údaje

Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy je však při hodnocení těchto údajů třeba vzít v úvahu, že nejde o reprezentativní statistický vzorek, jelikož kontroly jsou v prodejnách prováděny cíleně například poté, co na nekvalitní potraviny upozorní zákazníci.

Web byl zprovozněn 10. července a nyní obsahuje údaje o 356 nevyhovujících potravinách. Návštěvníkům umožňuje vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora. Z celkového počtu 356 zveřejněných potravin jich 227 spadá do kategorie nebezpečných, protože obsahovaly například alergeny, roztoče či plísně. Dalších 71 potravin bylo falšovaných. Nejakostních potravin SZPI zatím zveřejnila 58.

Informace o nekvalitních potravinách Češi hojně vyhledávají. „Za prvních 24 hodin provozu bylo zaznamenáno přes 200 tisíc unikátních návštěvníků, kteří za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek,“ vysvětlil Kopřiva.

Nejakostní, falšované nebo nebezpečné potraviny podle země původu:

Česká republika - 219 výrobků

Polsko - 35 výrobků

Nizozemsko - 10 výrobků

Vietnam - 9 výrobků

Slovensko - 8 výrobků

Čína - 6 výrobků

Indie - 6 výrobků

Německo - 1 výrobek