Prvním CD končí životnost, řada lidí může přijít o své vzpomínky

Praha - Až tři čtvrtiny českých domácností můžou přijít o své vzpomínky pořízené digitálními fotoaparáty nebo kamerami. Zatímco vytištěná fotka přežije i několik generací, ta vypálená na cédéčku vydrží maximálně deset let. Důvod je jednoduchý – cédéčka zkrátka nemají tak dlouhou životnost jako papír. Prvním zálohovacím nosičům končí životnost právě nyní.

Podle výrobců měla CD a DVD vydržet 80 až 100 let. Nezávislé studie ovšem ukazují, že realita je zcela jiná. Americký National Institute of Standards & Technology ve své zprávě uvádí, že životnost klasického DVD-R dosahuje maximálně 30 let, a to ještě v případě, že se skladuje v ideálních podmínkách. A jak takové podmínky vypadají? Aby byla životnost disku co nejdelší, je třeba ho skladovat při stálé teplotě 25 stupňů Celsia při stabilní vlhkosti 50 procent a nevystavovat světlu. Takové podmínky byste ovšem v běžných domácnostech jen těžko hledali.

A tak je řada uživatelů, kteří si své zážitky nafotili nebo natočili a vypálili na CD nebo DVD, stále častěji konfrontována s nepříjemnou realitou. První vratké krůčky svých dětí nebo jiné chvíle radosti a štěstí už nikdy neuvidí. Své o tom ví i Martina Hyndráková. Ta se před lety nechala natočit při svém prvním seskoku padákem. „Když jsme se na to po třech letech chtěli podívat, tak jsme zjistili, že DVD je vadné, takže jediné, co se s ním dá dělat, je točit si ho tak maximálně na prstě,“ popsala Hyndráková.

Se zálohováním dat si Češi hlavu nedělají

Digitální revoluce, která pohřbila kinofilm a foťák a kameru dostala do všech mobilů, způsobila, že množství ukládaných dat raketově roste. Průměrná domácnost tak ročně nahromadí 23 gigabajtů dat a objem digitálních vzpomínek stále stoupá. Se zálohováním dat na více nosičů si přitom české domácnosti zrovna hlavu nedělají. „Z našich analýz vyplývá, že 75 procent domácností nezálohuje data žádným způsobem. Životnost končí zejména u CD a DVD,“ podotkl produktový ředitel společnosti 100Mega David Petrovič.

Nejbezpečnějším způsobem, jak data zálohovat, je stále jejich ukládání na pevný disk. I ten, především ten přenosný, ale může selhat. A tak rychle roste počet firem, které zachraňují ztracená data z nosičů, které dosloužily. „Ročně naší laboratoří projde několik tisíc zakázek. Nárůst je zhruba v desítkách procent za rok,“ uvedl ředitel společnosti DataRecovery Petr Kavan. Není to ale levné. Cena může přesáhnout i deset tisíc korun.

I zálohování na internetu má svá úskalí

Posledním trendem je pak zálohování dat na internetu, ať už v online fotogaleriích, video serverech nebo zvláštních službách, které fungují jako internetový pevný disk a dá se na ně připojit odkudkoliv. Jenže i tento způsob ukládání dat má svá úskalí. Do internetového úložiště se může nabourat hacker a vaše intimní fotky rozeslat třeba po internetu nebo vás o ně nenávratně připravit.