Koruna je k dolaru nejslabší za dva roky

Praha - Česká měna oslabila nad 21 korun za dolar. Nad touto úrovní byla naposledy koncem června 2010. Koruna dnes ztrácela také vůči euru, oslabila až na 25,55 koruny za euro. Na oslabení koruny má podle odborníků největší dopad dění v eurozóně. Vývoj kurzu koruny k dalším měnám můžete sledovat v sekci Kurzy měn.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na trhy odpoledne doléhaly zprávy z eurozóny. Negativně působila zejména nová prognóza španělské vlády, která předpokládá pokles ekonomiky v příštím roce, a žádost zadlužené španělské autonomní oblasti Valencie o finanční pomoc od vlády.

„Dalším negativním impulzem bylo oznámení Evropské centrální banky, že přestane přijímat řecké dluhopisy jako kolaterál. Eurodolar tak propadá na 1,2180 USD/EUR a koruna k dolaru spolu s tím stoupá na 21,00 Kč/USD,“ dodal Vlk. Negativní vliv je podle něj znát také na kurzech maďarského forintu a polského zlotého k euru.

Regionální měnám se podle Marka Dřímala z Komerční banky na konci týdne nedařilo. „Důvodem dnešního pohybu mohla být reakce na oslabení eura vůči dolaru na světových trzích a v případě české koruny i reakce na zhoršení makroekonomické prognózy ministerstva financí,“ dodal.

Také euro se propadlo na více než dvouleté minimum vůči dolaru

Negativně se vyvíjí i společná evropská měna. Euro se dnes propadlo na více než dvouleté minimum vůči americkému dolaru kvůli stoupajícím obavám investorů ohledně finanční situace Španělska. Dostalo se rovněž na nová rekordní minima vůči australskému, kanadskému i novozélandskému dolaru.

Euro vs. dolar
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA/Getty Images

Jednotná evropská měna klesla vůči americkému dolaru až na 1,2143 USD, tedy na nejnižší úroveň od poloviny června 2010. Vůči japonskému jenu se propadla na více než 11leté minimum 95,40 JPY. „I když i americká ekonomika vykazuje známky zpomalování, ekonomika eurozóny je na tom se všemi svými problémy hůř. Během měsíce tak dolar může vůči euru testovat hranici 1,200 USD/EUR,“ uvedl Martin Prokop z Next Finance. 

Koruna nemá v české ekonomice oporu 

Dobré zprávy, které by mohly korunu povzbudit, nepřicházejí podle ekonomů ani z domácí ekonomiky. „Koruna nenachází oporu ani v domácích zprávách – také české ministerstvo financí zhoršilo prognózu vývoje české ekonomiky pro letošní a příští rok,“ upozornil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo také další prognózu vývoje koruny vzhledem k euru. Očekává v ní, že průměrný kurz české měny letos oslabí na 25,30 Kč za euro. V dalších letech by ale měla koruna posilovat v průměru o 1,2 procenta ročně. Loni byl průměrný kurz koruny 24,59 koruny za euro.