Španělsko si půjčuje čím dál dráž a jeho vyhlídky se citelně zhoršují

Londýn – Španělsko nadále prohlubuje svou recesi a s ní se strmě propadají i jeho vyhlídky. Pro vládu pemiéra Mariana Rajoye je tak čím dál složitější sehnat peníze investorů, což vede k nárůstu výnosů nabízených státních dluhopisů, které opět lámou rekordy. Klíčový desetiletý dluhopis španělské vlády už investorům přinese výnos přes 7,5 procenta. To je však pro Španělsko při současné ekonomické výkonnosti země dlouhodobě neudržitelné. S podobnými problémy se potýká i Itálie. Výnosy srovnatelných italských dluhopisů se totiž dostaly nad výnos dluhopisů irských.

Po pátečním oznámení španělské autonomní oblasti Valencie, že potřebuje pomoc při splácení dluhů, se vyhlídky Španělska citelně zhoršily. Investoři se totiž obávají, že to Madridu zkomplikuje jeho snahu zabránit dalším problémům, které by mohly vést až k žádosti Španělska o zahraniční finanční pomoc. S velkým zadlužením se potýká i region Murcie, což na důvěryhodnosti Španělsku nikterak nepřidá.   

Španělsko je tak nuceno se čím dál více zadlužovat, neboť své dluhopisy nabízí za čím dál větší výnos. Výnos dluhopisů s pětiletou splatností se zvýšil až na 7,33 procenta, což je rovněž nový rekord za dobu existence eurozóny. Dluhopisy se splatností dva roky vynášejí 6,42 procenta a jen proti pátku se jejich výnosy zvýšily o více než půl procentního bodu. „To už je zóna, kdy se země nemůže financovat na finančních trzích a musí spoléhat na mezinárodní pomoc,“ podotkl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Výnosový rozdíl mezi dluhopisy se splatností deset let a dva roky je teď nejnižší od loňského prosince, tedy od doby, kdy byla situace na trzích tak špatná, že Evropská centrální banka (ECB) začala intervenovat. To je potenciálně obrovský problém pro banky a další finanční společnosti, jejichž podnikání je založeno na tom, že těží z rozdílu ve výnosech.

Pavel Ryska, analytik

„Momentálně neexistuje žádný blízký nástroj, který by mohl Španělsku pomoci, ani summity nejsou na programu. Trhy momentálně nevědí, co se bude dít, a to jenom zhoršuje nervozitu.“

Velké obavy vzbuzuje rovněž vývoj italských finančních nástrojů

Mraky se stahují i nad Itálií. Výnos italských státních dluhopisů se splatností deset let vystoupil až na 6,37 procenta a poprvé od ledna 2009 byl vyšší než výnos srovnatelných irských dluhopisů. Irsko je přitom vedle Řecka a Portugalska jednou ze tří zemí eurozóny, které už byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc - učinily tak ve chvíli, kdy výnosy jejich dluhopisů vystoupily nad sedm procent. 

Ceny ropy se kvůli obavám o Španělsko propadly

Světové ceny ropy klesly o téměř čtyři dolary za barel. Investoři mají po posledních zprávách zvýšený strach z platební neschopnosti Španělska, a tak na globálních trzích zavládl výprodej všech rizikových aktiv včetně akcií, komodit a eura. Cena severomořské ropy Brent klesla před třetí hodinou odpolední o 3,86 dolaru na 102,95 dolaru za barel a propadla se až na 102,42 dolaru. Americká lehká ropa WTI oslabila o 3,60 na 88,24 dolaru. Minulý čtvrtek se ceny ropy s podporou napětí na Blízkém východě vyšplhaly až na osmitýdenní maxima. 

Nedaří se ani akciovým trhům. Hlavní index madridské burzy dnes v reakci na problémy Španělska propadl zhruba o procento. A podobné to bylo i na dalších evropských trzích. Britský FTSE 100 ztratil oproti pátku více než 2 procenta. Německý DAX uzavřel dokonce o 3,18 procenta níže poté, co propadly všechny tituly v jeho bázi. Nervozita se přenáší i do Spojených států. Kolem 18:00 středoevropského času ztrácely hlavní indexy Dow Jones a S&P 500 více než procento.