Euro k jenu nejslabší za 12 let, ztrácí také koruna

Londýn - Evropská měna se dnes vůči dolaru propadla nejníže za dva roky a k jenu na nejnižší hodnotu za téměř 12 let. Hlavním důvodem jsou obavy, že Španělsko bude muset požádat o pomoc se splácením svých dluhů. Země již před nedávnem požádala partnery v eurozóně o pomoc pro své banky. Spolu s eurem oslabuje také koruna a další měny středoevropského regionu.

V 17:45 středoevropského času euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,2111 USD, během dne se přitom propadlo až na 1,2067 USD, tedy nejníže od června 2010. K jenu euro oslabilo o 1,6 procenta na 95,01 JPY po propadu na 94,22 JPY, což byla nejnižší hodnota od konce roku 2000. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 78,43 JPY.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory je trend jasný. „Proražení hladiny 1,200 USD/EUR je otázkou blízké budoucnosti. Technické indikátory doporučují dolar držet a sázet na jeho další posílení,“ upozornil ekonom.

Euro klesá nejen k jenu a dolaru, ale i k měnám, které obvykle oslabují v době, kdy na trhu roste nechuť k rizikovým obchodům. K australskému dolaru se propadlo na nové rekordní minimum, k libře nejníže za více než tři a půl roku a k norské koruně na nejnižší hodnotu za devět a půl roku.

Euro s sebou táhne dolů i korunu

V souvislosti s evropskou dluhovou krizí dnes dále oslabovala také koruna. V 17:00 oslabila proti pátku vůči euru o tři haléře na 25,58 CZK/EUR. K dolaru ztratila 11 haléřů na 21,11 CZK/USD a prohloubila tak své více než dvouleté minimum.

Jaroslav Tupý, analytik FX2business

„Veškerý negativní vliv, který se projevuje na euru a dalších rizikových aktivech, se promítá také do české koruny, která je jak na páru s eurem, tak s dolarem v pozici rizikovější měny.“

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

„Čím je dolar k euru silnější, tím je koruna k euru slabší. Stále platí přesvědčení investorů, že čím na tom bude Evropa hůř, tím hůř na tom bude její střed. Středoevropské měny jsou dnes proto slabé.“

Podle analytiků přitom brzký obrat korunu nejspíš nečeká. „Z hlediska budoucího vývoje si dokážu představit, že by se koruna ve střednědobém několikaměsíčním vývoji obchodovala zhruba do 22 korun vůči dolaru a zhruba do 25,30 k euru,“ míní Tupý. Pikora přitom vidí další vývoj koruny ještě černěji. „Stále počítám s tím, že bude koruna s prohlubující se krizí směřovat k hladině 26,00 CZK/EUR,“ varoval. Aktuální vývoj koruny vzhledem k euru i dalším měnám můžete sledovat v sekci Kurzy měn.

Za propadem eura i koruny hledej Španělsko a Řecko

Nervozitu na finančních trzích dnes zvyšuje zejména Španělsko. Výnosy španělských dluhopisů rostou na nové rekordy, přestože ministři financí eurozóny v pátek schválili podmínky pomoci až 100 miliard eur pro rekapitalizaci španělských bank. Španělská autonomní oblast Valencie minulý týden požádala vládu o pomoc se splácením dluhů a podle médií se ke stejnému kroku chystá i řada dalších regionů. „Trhy přestaly tento stav ignorovat,“ podotkl Tupý.

Rozhovor s Jaroslavem Tupým (zdroj: ČT24)

Kromě Španělska náladu vůči euru ovlivňují i zhoršující se vyhlídky Řecka. Německý list Der Spiegel o víkendu uvedl, že Mezinárodní měnový fond se nechce podílet na dodatečné pomoci pro Řecko. V úterý přijede do Atén tzv. trojka zahraničních věřitelů a MMF oznámil, že bude s vládou jednat o tom, jak vrátit hospodářský program zpět na správnou cestu.