Ceny benzinu se šplhají nahoru

Praha - Ceny benzinu a nafty jdou opět nahoru. Jen natural během týdne zdražil o více než šedesát haléřů na 36 korun a 70 haléřů a bude ještě dražší. Řidiči proto podle nejnovějších dat omezují jízdu autem a tankují u těch nejlevnějších čerpacích stanic. Loni ve stejném období byly ceny průměrně o korunu padesát nižší.

Natankovat plnou nádrž dnes vyjde v průměru o 75 korun dráž než před rokem. Řidiči si to uvědomují a jezdí stále méně. Letos totiž ceny benzinu a nafty lámaly rekordy. Natural se nejdráž prodával v dubnu za  37 korun a 84 haléřů. Poté sice ceny začaly klesat, teď jsou ale opět na vzestupu. „Hranice 37 korun za litr benzinu bude pravděpodobně prolomena do dvou týdnů,“ míní analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. 

Důvod zdražení v tuzemsku je především hlavní motoristická sezona, dražší ropa na burze a slabá koruna. Majitelé pump se tak snaží vydělávat i jinak než jen prodejem benzinu. „My posilujeme tu oblast směrem ke gastronomii a nabídce služeb, abychom byli ve stavu alespoň částečně kompenzovat ten propad ve spotřebě pohonných hmot,“ konstatuje Martin Durčák ze společnosti Benzina. Jenže vydělává se i nezákonně, a to dovozem nezdaněných pohonných hmot nebo pančováním paliv. I podle České obchodní inspekce se kvalita benzinu v poslední době zhoršila. Řidiči přitom levné čerpací stanice vyhledávají. Na litru totiž mohou ušetřit i dvě koruny. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)