Ministerstvo školství má dva měsíce na záchranu peněz z Bruselu

Praha - Ministerstvo školství obdrželo očekávané rozhodnutí Evropské komise k pozastavení plateb v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek potvrdil, že úřad má nyní dva měsíce na splnění doporučení komise a navržení oprav systému. Školství byla v lednu pozastavena dotace ve výši 1,2 miliardy korun, čerpání by se podle představ ministerstva mělo nastartovat do konce roku.

Obdržení závěrečné zprávy auditu bylo podmínkou, za které může ministerstvo školství ve spolupráci s resorty financí a místního rozvoje dokončit proces nápravných opatření. Poté očekáváme obnovení plateb ze strany komise, uvedl Zaorálek. Dodal, že na základě předběžné auditní zprávy přijalo ministerstvo v dubnu řadu nápravných opatření v kontrole, výběru a administraci projektů a veřejných zakázek.

Chyby při čerpání z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost konstatovala komise koncem loňského roku, od té doby běžela podle Zaorálka ministerstvu půlroční lhůta na nápravu. Návrh opatření poslali do Bruselu hned v únoru. Vypořádání ale trvalo až do nynějška, po uplynutí šesti měsíců pak komisaři vyhlásili takzvanou pozastavovací proceduru.

Část peněz vláda zachránila převedením jinam

Evropská komise sice obnovila na začátku tohoto týdne České republice proplácení dotací z některých fondů, kvůli nejrůznějším nesrovnalostem si ale na peníze z Bruselu bude muset dál počkat sedm operačních programů ze 17. Mezi nimi je právě i program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost mělo Česko do roku 2013 na nejrůznější výukové projekty získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 46 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy korun do programu Lidské zdroje a zaměstnanost spravovaného ministerstvem práce. Hrozilo totiž, že by se nepodařilo všechny peníze vyčerpat.

Česká pozice informovala o podvodu

Přípravy individuálních evropských projektů se podle serveru Česká pozice týká trestní oznámení, které před časem podal ředitel jednoho z odborů na ministerstvu školství Petr Hrabánek na svého nadřízeného, vrchního ředitele sekce vzdělávání Jakuba Stárka.

Server dnes informoval, že se podle něj měl Stárek v březnu dopustit podvodu, porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo zneužití pravomoci úřední osoby. Tehdy dal totiž pokyn k proplacení 1,5 milionu firmě PragoData Consulting, a to v době, kdy ještě nebyla její práce předána. Stárek serveru řekl, že pokud bude policií předvolán, bude s ní věc řešit. Je si ale stoprocentně jistý, že za devět let práce na ministerstvu zásadně nepochybil.