Češi jsou příliš konzervativní, což bankám vyhovuje

Praha - České banky za sebou mají velmi úspěšný půlrok. Na rozdíl od jejich zahraničních matek se jim podařilo zvýšit zisky o miliardy korun. Peníze z Česka tak zachraňují pololetní výsledky celých finančních skupin, které naopak dolů sráží problémy v eurozóně. Velmi dobré výsledky hlásí Komerční banka i její konkurent Česká spořitelna. Klientům se příznivý vývoj líbí a doufají v následné snížení poplatků za služby - velká změna se však neočekává.

Zatímco okupovat Wall Street i kvůli bankám se před časem vydaly tisíce lidí, v Česku podobná akce velký úspěch neměla. Možná i proto, že českým bankám se v poslední době daří dobře. Nejenže nepotřebují pomoc z kapes daňových poplatníků, naopak - vydělávají čím dál tím víc. „Nepouštějí se do rizikovějších operací, kdežto jejich mateřské banky mají jako jednu z hlavních činností i ty rizikovější operace,“ podotýká Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz.

Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra:

„Kritizované poplatky zas tak velkou roli v zisku bank nehrají. Mnohem větší roli hraje to, že je tady přebytek likvidity, tedy přebytek vkladů v bankách, které tam klienti nechávají s minimálním úročením. To znamená, že banky mají levné zdroje, které pak mohou půjčovat. Čeští klienti jsou až příliš konzervativní, což bankám vyhovuje. Kdyby čeští klienti hledali vyšší výnos a neměli tolik vkladů na nejméně úročených účtech, tak by samozřejmě nebyly výsledky bank tak dobré.“


Komerční banka lámala rekordy

Zatímco se velkým evropským bankám zisky meziročně propadly, například Komerční banka lámala rekordy. Její výdělek za půl roku? Přes sedm miliard korun. To je přibližně třetina zisků celé finanční skupiny Société Générale, kam patří. Bance, která se řadí k největším bankovním skupinám v Česku, vzrostl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Analytici přitom odhadovali čistý zisk na sedm, maximálně 7,26 miliardy korun. Meziroční nárůst zisku ovlivnilo zejména loňské znehodnocení řeckých státních dluhopisů.

„Rostou stále ještě hypotéky, úvěrování domácností a i na té straně financování podniků se poměrně dobře daří,“ tvrdí Pavel Čejka, člen představenstva pro strategii a finance Komerční banky.

Komerční banka
Zdroj: isifa/Euro/Pinkas Martin

Konkurenční Česká spořitelna vydělala dvě třetiny toho co její mateřská společnost - rakouská Erste. A to je dobrá zpráva i pro klienty. Zatímco v západní Evropě musí banky šetřit a svoje pobočky spíš zavírají, v České republice v posledních letech naopak přibývají. Klesnout by tak mohly i v Česku často kritizované bankovní poplatky.

Poplatky - důležitá část zisků českých bank

„Obecně budou ty poplatky spíše klesat kvůli tomu konkurenčnímu tlaku, nicméně zde určitě bude dlouhodobě snaha neustále používat Českou republiku jako silný zdroj výběru poplatků,“ podotýká Patrik Nacher, analytik Bankovnipoplatky.com. Právě na poplatcích české banky získají zhruba polovinu svých každoročních zisků.

V porovnání s ostatními státy regionu si na poplatky Češi stěžují nejvíc. Lidé platí za výběry z bankomatu, vedení účtu, za internetové bankovnictví a další. Česko má i svůj žebříček absurdních bankovních poplatků. Loni „vyhrál“ poplatek za předčasné splacení úvěru.

V případě různých balíčků se dají některé poplatky eliminovat, například v rámci různých studentských účtů. Přesto se bankám daří na poplatcích solidně vydělávat. Pro ilustraci: V roce 2010 vybraly na poplatcích 38 miliard korun. V loňském roce to bylo téměř 40 miliard. Za posledních sedm let pak tímto způsobem banky v úhrnu vydělaly více než čtvrt bilionu korun.