Vlakem Praha-Ostrava za 145 korun? Pár spojů se najde

Praha - Bitva o cestující na trati mezi Prahou a Ostravou se přiostřuje. Soukromý dopravce RegioJet patřící do skupiny Student Agency nabídl jízdné za časově omezenou akční cenu 145 korun. Nabídka platí pro jízdy mezi oběma městy od 18. do 31. srpna a od 4. do 20. září. Obyčejné jízdné RegioJetu i Českých drah vyjde mezi oběma městy na 295 korun.

„Přinášíme na železnici koncept, který se osvědčil u nízkonákladových leteckých společností. Chceme, aby si nás vyzkoušely tisíce zákazníků a vyrazily s námi ještě na konci léta na výlet nebo za přáteli,“ uvedl koordinátor prodeje RegioJet Peter Jančovič. Zlevněné jízdenky jsou v prodeji od dnešního dne do neděle 12. srpna. Do prodeje jich dopravce uvolní přes 3 200.

Zlevněný spoj však jede pouze jednou až dvakrát denně, brzy ráno a večer. Objednat se dá přes portál Student Agency. Zakoupený lístek platí na jeden konkrétní spoj. Jedná se tedy spíše o reklamní akci. Pro některé to může být důvod, proč se RegioJetem projet.

Národní dopravce cestující také láká na výhodnou letní jízdenku. Slevová nabídka konkurenčních Českých drah umožňuje za 990 korun dva týdny neomezeně jezdit ve vlacích vypravovaných národním dopravcem. Tato nabídka je časově omezená pouze na prázdninové měsíce a platí pro držitele slevových In-karet nebo studentů vlastnících průkaz ISIC. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského se těchto dokladů denně prodá zhruba sto.

Nastavením cen u Českých drah se v současnosti zabývá antimonopolní úřad (ÚOHS) kvůli podezření ze zavedení podnákladových cen na trase Praha–Ostrava. České dráhy totiž krátce po vstupu RegioJetu na trh výrazně zlevnily jízdné na této trati. Základní jízdenka tehdy mezi Prahou a Ostravou zlevnila z původních 438 korun na zmíněných 295 korun.