ČNB: Konsolidace českých veřejných financí bude pomalejší

Praha – Česko nezkrotí svůj schodek veřejných financí tak rychle, jak se původně čekalo. Česká národní banka (ČNB) zhoršila odhad letošního deficitu veřejných financí z květnových 3,0 na současných 3,3 procenta. Na příští rok svoji prognózu naopak zlepšila. „Za zvýšením odhadu deficitu veřejných financí v letošním roce stojí jednoznačně horší očekávaný vývoj ekonomiky. A pomalejší růst, resp. propad HDP, povede také k horšímu vývoji daňových příjmů a tedy horšímu deficitu,“ komentoval krok centrální banky hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Pro příští rok centrální banka zlepšila svoji prognózu skoro o půl druhého procenta. V roce 2014 by tak schodek mohl spadnout pod dvouprocentní hranici.

Nečasova vláda nedávno uvedla, že chce deficit snižovat pomalejším tempem, než dosud plánovala. Nebude tedy zavádět úsporná opatření nad rámec původních plánů, aby nedošlo k dalšímu zhoršení pozice české ekonomiky.

Odhad deficitu veřejných financí
Zdroj: ČT24

„Vláda je letos v nelehké situaci, kdy musí zvažovat dva protichůdné úkoly. Na jedné straně je potřeba pokračovat ve snižování rozpočtového deficitu, na straně druhé je potřeba, aby sama nepřilévala oheň do snižování ekonomiky,“ dodal Marek.

Podobnou úroveň schodku veřejných financí jako ČNB odhaduje pro letošní rok i resort financí – 3,2 procenta. Cílem Nečasova kabinetu je dosáhnout do konce roku 2016 vyrovnaných veřejných rozpočtů.