Sedm čísel vyhrálo Britovi rekordních 190 milionů eur

Paříž - 11, 17, 21, 48, 50, 9, 10. To jsou tažená čísla, která sázejícímu z Velké Británie přinesla pohádkové jmění 190 milionů eur (asi 4,8 miliardy korun). Rekordní jackpot v evropské loterii EuroMillions padl při pátečním pařížském losování. Částka tak pokořila dosavadní nejvyšší výhru v loterii EuroMillions z loňského roku. Tehdy vyhrál pár ze Skotska 185 milionů eur (asi 4,6 miliardy korun).

Podle pravidel sázkové hry by se po pátečním tahu jackpot rozdělil i v případě, že by nikdo ze sázejících neuhodl všech sedm vylosovaných čísel. Protože všechna čísla se v úterý nepodařilo nikomu z tipujících uhodnout už počtrnácté v řadě, musel nyní podle pravidel rekordní jackpot padnout. Pravděpodobnost, že se někomu podaří správně odhadnout všech sedm čísel, byla jedna ku 116,5 milionům.

Loterie EuroMillions vznikla v roce 2004 a hraje se v celkem v devíti evropských zemích - v Británii, Francii, Španělsku, Irsku, Portugalsku, Rakousku, Švýcarsku, Belgii a Lucembursku. Výherní čísla se losují dvakrát týdně a každého tahu se účastní nejméně 20 milionů lidí. Stále vyšší jackpot v minulých týdnech ale lákal mnohem více sázkařů než obvykle - na úterní hlasování se tak sešlo přes 71 milionů tipů.

Zatím nejvyšší výhru loterie EuroMillions rozdělila v roce 2011, kdy pár ze Skotska získal 185 milionů eur (asi 4,6 miliardy korun). Vůbec nejvyšší jackpot v dějinách loterií padl letos v březnu ve Spojených státech. Sumu 640 milionů dolarů (přes 13 miliard korun) si však rozdělila trojice výherců ze států Kansas, Maryland a Illinois.

Vydáno pod