Letní brigády už tolik netáhnou, studenti chtějí odborné stáže

Praha – Letní brigády už studenty příliš nelákají. Daleko víc než v minulých letech si teď hledají stáže v oboru – a to dokonce i za cenu menšího nebo žádného výdělku. Průzkum České studentské unie ukázal, že získat oborovou praxi chtějí dva z pěti vysokoškoláků. Absolventi bez praxe totiž nemají na pracovním trhu moc šancí. Firmy na jejich zájem slyší a stále častěji proto připravují prázdninové i celoroční stáže.

Stále více studentů si uvědomuje, že samotný diplom z vysoké školy jako vstupenka na pracovní trh nestačí. Takže už během studia raději oželí příležitostné letní brigády a najdou si pracovní stáž v oboru, v němž by jednou rádi působili. Umožní jim získat nezbytnou praxi.

Při škole pracuje podle společnosti LMC devět z deseti vysokoškoláků. Z těch, kteří pracují, pak 76 procent našlo uplatnění v oblasti, kterou na škole studují. „Jednoznačně vidíme, že studenti se v průběhu studia snaží získat oborovou praxi, zatímco před pěti lety preferovali krátkodobé přivýdělky,“ říká tiskový mluvčí LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Když je stáž kvalitní, studenti pracují i zadarmo

Právě zmínku o odborných stážích a jejich délce firmy v životopisech studentů hledají v dnešní době nejčastěji. Vysokoškoláci proto často ani neřeší, zda jsou placené. „V některých oborech, zvláště v těch humanitních a ekonomických, jsou ochotni v případě kvalitní praxe pracovat i zadarmo,“ dodává Dombrovský.

Česká republika se tak přibližuje západním zemím, kde jsou neplacené stáže běžné – například ve Spojených státech. Krize navíc donutila sednout si zadarmo za firemní počítače nejen studenty, ale i absolventy.

Obliba stáží mezi studenty roste (zdroj: ČT24)