Somálsko otevře svou burzu, sídlit bude v Keni

Mogadišu – Hladomorem a islámskými extremisty sužované Somálsko má naději, jak oživit vlastní ekonomiku. Chystá totiž otevření historicky první burzy cenných papírů. Jelikož už několik let panuje v jedné z nejnebezpečnějších zemí Afrického rohu bezvládí, sídlo instituce bude umístěno v sousední Keni. „Jsme rádi, že můžeme Somálsku pomoct, stejně jako jsme dříve pomáhali například Rwandě,“ poznamenal šéf nairobské burzy.

Peter Mwangi podepsal minulý týden se somálskými zástupci dohodu slibující poskytování technické podpory budoucí somálské burze. Nairobi rovněž nabídne odborné znalosti k přitáhnutí možných investic v regionu. „Zpočátku bude burza kvůli technickému zázemí založena tady v Nairobi. Pokud se ale situace v Somálsku zlepší, tak budeme uvažovat o tom, že ji tam přesuneme,“ poznamenal Mwangi.

Otevření somálské burzy v metropoli sousední Keni ovšem vyvolává rozporuplné reakce. „Somálci jsou velmi podnikaví lidé, (…) chtějí se proto přidat k ostatním zemím východní Afriky, které provozují své burzy,“ poznamenal Idd Mohamed, náměstek velvyslance Somálska při OSN. Podle manažera Mezinárodní banky Dahabshiil ale není dlouhá léta sužovaná země na tento krok připravena. „To, že by měla být somálská burza v Nairobi, je známkou toho, že bychom možná měli ještě chvíli počkat,“ myslí si Adbirizaq Mohamed.

Somálská burza (zdroj: ČT24)

Somálský diplomat Mohamed očekává, že burza naláká jak domácí firmy, tak mezinárodní společnosti, které chtějí v převážně muslimské zemi investovat a pomoci jí s obnovou. Jak upozornila agentura Reuters, může právě vliv islámu budoucí obchodování na burze zkomplikovat. Islámské právo šaría totiž zakazuje investice, které s sebou přinášejí úroky, obchodovat by podle něj neměly ani firmy podnikající s alkoholem či sázkami.

Otevření burzy zatím v nedohlednu

Somálsko se řadí mezi tzv. failed-states, tedy země, kde v podstatě nefunguje právní stát ani základní infrastruktura a vláda jen těžko dokáže ovládat své území. Kromě sucha a hladomoru trápí tamní lidi válečné konflikty s islámskými extremisty z organizace al-Šaháb.

Západní státy navíc považují jednu z nejchudších zemí světa, kde musí působit několik tisíců příslušníků mise Africké unie, za zdroj mezinárodního terorismu. Kdy přesně se burza otevře, proto zatím není jasné.