Řecko už statistiky nefalšuje, najdou se ale jiní výtečníci

Praha - Řecké statistiky veřejných financí a dluhu jsou teď spolehlivé a lze jim už věřit. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl generální ředitel evropského statistického úřadu Walter Radermacher. Řecko přitom falšovalo údaje o svém dluhu až do začátku roku 2010. Podle Radermachera se občas objeví potíže s daty i u některých dalších jižních států, na rozdíl od Řecka ale nejde o systematické zkreslování.

Hodnověrnost statistických údajů týkajících se zadluženosti se v posledních letech zlepšila, a to i v případě černé ovce eurozóny – Řecka. „U finančních statistik panuje velice přísný režim. Pokud máme nějaké pochybnosti, musíme naše výhrady zveřejnit v tiskové zprávě. A to jsme v případě Řecka neudělali dva roky. Jejich údajům o zadlužení můžete věřit. Jsou v souladu s mezinárodními standardy,“ upozornil Radermacher.

Na chyby a rozpory ovšem čas od času Eurostat narazí u jiných zemí, a to zvláště na jaře, kdy se zveřejňuje deficit za předchozí rok. Většinou se ale podaří problémy rychle vyřešit. „Například finanční údaje z portugalské Madeiry z minulého roku byly chybné. Přišli jsme na to během vyšetřování trojky. Ale vyřešili jsme to během dvou týdnů,“ nastínil Radermacher.

Problematická byla i data od některých španělských regionů. „U tří nebo čtyř regionů jsme revidovali údaje za dluh, což bude zřejmé při podzimní revizi,“ dodal Rademacher. Žádný z hříšníků se podle něj ovšem neopakuje. Řecko bylo mimořádný případ. „V Řecku jsme byli svědky úmyslného zkreslování informací. Řekové masírovali čísla do konce roku 2009,“ zdůraznil.

Právě falšování statistik přispělo k tomu, že Řecko ztratilo důvěru investorů a tím přišlo o možnost půjčovat si peníze na krytí dluhu na finančních trzích. Podvody se statistikami země přiznala v říjnu 2009. Na zasedání ministrů financí v Lucemburku tehdejší šéf řecké státní kasy Jorgos Papakonstantinu oznámil, že rozpočtový schodek Řecka za rok 2009 vystoupá na 12,5 procenta, tedy na téměř dvojnásobek původně očekávaného deficitu. Podle Papakonstantina na tom měla vinu předchozí vláda, která manipulace se statistikami připustila.

Rozhovor s Waltrem Radermacherem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod