Čeští květináři mají po dlouhých letech krize žně

Praha - Květinářům se v Česku daří, a to i v době, kdy většina firem řeší problémy. České pěstitele na léta prakticky vytlačila zahraniční konkurence, teď se jejich zboží pomalu vrací na pulty. Řezané květiny ale nahradily květináče nebo okrasné stromky. Češi za ně v průměru utratí 900 korun ročně. Slibně se rozvíjející květinový byznys má ovšem jeden nedostatek - málo kvalitních absolventů.

Květiny před rokem 1989 pocházely v naprosté většině z Česka. Místní pěstitele ale po revoluci vytlačila konkurence ze zahraničí, hlavně z Holandska. Teď se čeští květináři pomalu vracejí. Řezané květiny, které se pěstovat nevyplatí, vystřídaly rostliny v květináčích. Ty jsou totiž objemnější, a proto je dražší je dovážet. „Snažíme se brát to, co tu nikdo nevypěstuje - buď ve velikostech, nebo v druzích,“ prohlásil květinář Jiří Chládek. 

Řezané květiny se většinou dovážejí

V českých zahradách a sklenících se ročně vypěstují květiny skoro za dvě miliardy korun. Pro ty řezané se jezdí třeba do Polska na největší tamní květinovou burzu. „Každý den sem na burzu přijíždí 30 až 50 Čechů a Slováků. Jak obchodníci, restauratéři, hoteliéři, tak i různé firmy i květináři,“ konstatoval ředitel Slezské květinové burzy Michał Kostelecki.

Češi výletem za hranice často ušetří. Třeba Rostislav Svoboda jezdí za hranice nakupovat dvakrát týdně. „Na jednom nákupu ušetřím tak pět tisíc korun,“ poznamenal obchodník. Jen vloni obchodníci dovezli květiny skoro za 3 miliardy korun. 

Naprostá většina řezaných květin k zákazníkům cestuje tisíce kilometrů. Pěstují se masově hlavně v rozvojových zemích. Za pestrými květy růží, gerber nebo karafiátů se skrývá šedivý život tamních obyvatel. „Jsme jako vězni. Nemáme svobodu v tom něco udělat. Trny v rukou, spousta chemikálií, těžká práce. To je to, co pro mě znamená růže,“ řekla jedna z dělnic na květinové farmě v Keni. 

Růže
Zdroj: ČT24

V Česku chybějí kvalitní absolventi. I když těch, kteří se vyučí v oboru zahradnictví, je ročně několik set, obchodníci hlásí, že těch skutečně schopných je stále poskrovnu. Oprávnění k výuce má teď v Česku 48 škol. Podle odborníků by jich přitom stačila čtvrtina, ale kvalitních. Odvětví zaměstnává asi třicet tisíc lidí. Polovina jich pracuje ve výrobě, druhá část pak ve službách, jako je prodej či údržba zeleně.

Za dokonalými květinami je tvrdá a špinavá práce

Nedokonalost se přitom květinám neodpouští. Bezchybný vzhled se dohání chemií. Za čistými poupaty růží se skrývá extrémně špinavá práce. Výjimkou není porušování základních lidských práv a obrovský nápor na zdraví dělníků. „Když prší, všechny chemikálie stečou sem do jezera,“ uvedl jeden z dělníků.

Jiná praktická varianta ale zatím neexistuje. Řezané květiny vyrobené férovějším způsobem jsou totiž dražší. Prodejci se proto bojí, že by jim v obchodě zacláněly příliš dlouho a posléze zvadly.