Nadějný byznys v Mexiku: Obchod s neprůstřelnými vestami

Mexiko - Mexičané začínají čím dál tím víc utrácet za neprůstřelné vesty a jiné ochranné pomůcky. Z jejich prodeje se tak stává čím dál tím zajímavější byznys. Lidé si je pořizují kvůli četným pouličním přestřelkám a ozbrojeným přepadením. Hlavně bohatší Mexičané se obávají o své životy a nebojí se za vestu dát třeba 50 tisíc korun.

Na drahé zboží obyčejní lidé nemají

Nejčastějšími zákazníky, které ve své prodejně obsluhuje Alexander Agirre, jsou vládní úředníci, byznysmani nebo třeba filmoví herci. Vysoká cena vest totiž běžné lidi odrazuje. Vesta, bunda nebo plášť stojí desítky tisíc.

Přesto obchodník nárůst poptávky čekal. „Už před dvaceti roky jsme předpokládali, že si lidé začnou ochranné pomůcky kupovat běžně domů. I proto jsem s tímhle byznysem začal,“ podotkl Agirre.

Obchodník ale dodává, že za velkým zájmem z posledních let není jen zvýšená obava lidí o vlastní bezpečnost, ale také technologické změny a nové materiály, které se používají. Ty zákazníkům hodně ulehčily.

Nové vesty? Člověk ani nepozná, že je má na sobě

Oproti klasickým vestám, které vážily tři až čtyři kilogramy, mají nové obleky jen čtvrtinovou hmotnost. Navíc výrobci hodně zapracovali i na designu. „Ty nové materiály jsou úplně jiné - vesty jsou odolnější a bezpečnější, ale zároveň se pohodlně nosí, jsou lehké a skoro nepoznáte, že ji má člověk na sobě,“ konstatoval obchodník.

Hlavním motivem pro koupi neprůstřelné vesty pro majetné Mexičany ale zůstávají policejní statistiky. Podle vládních údajů jen války mezi drogovými kartely za posledních šest let mají za výsledek 28 tisíc mrtvých a víc než pět tisíc pohřešovaných osob.

V Mexiku roste zájem o drahé neprůstřelné vesty (zdroj: ČT24)