Německá bankovní dvojka Commerzbank zřejmě propustí až 6 000 lidí

Frankfurt nad Mohanem - Druhá největší německá bankovní společnost Commerzbank zřejmě  v rámci snižování nákladů zruší do roku 2016 pět až šest tisíc pracovních míst. Informoval o tom dnes německý list Die Zeit. Banka má v současnosti 56 000 zaměstnanců.

Podrobnosti nového strategického plánu by Commerzbank měla představit až ve čtvrtek. Dnes se ke zprávě odmítla vyjádřit. Zpráva o možném propouštění vyvolala obavy u odborů. „Doufáme, že zaměstnavatel bude o takovýchto plánech transparentním způsobem informovat, protože tyto spekulace vyvolávají značnou nejistotu mezi zaměstnanci,“ uvedl německý odborový svaz Ver.di.

Commerzbank působí také na českém trhu, a to od roku 1992. Banka se zde orientuje především na velké a střední podniky. Od listopadu 2007 působí v tuzemsku také nízkonákladová mBank, která patří do stejné finanční skupiny.

Propouštěcí plány dnes zveřejnily i další firmy

Také největší nizozemská finanční skupina ING oznámila, že se rozhodla zrušit 2 350 pracovních míst. Plány na propouštění podle agentury Reuters dnes představily také další evropské podniky, například dodavatel telekomunikačních zařízení Ericsson, výrobce větrných turbín Vestas či ocelářská skupina Klöckner.