Kolik za nájem bytu po deregulaci? Napoví mapa ministerstva

Praha – S příchodem nového roku definitivně odejde z českých nájmů regulace. Od té chvíle se na jeho výši budou muset majitel s nájemcem domluvit. V případě neshod přijde na řadu soudní řešení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dokončuje mapy nájemného, které mají v budoucnu tato jednání usnadnit.

„Vznikly jako pomůcka, aby lidé věděli, jaké je v jejich okolí nájemné,“ přiblížila mluvčí MMR Jana Jabůrková. Třeba ve Zlíně se v případě bytů o velikosti zhruba 80 čtverečních metrů měsíčně platí 89 až 97 korun za metr, v Hradci Králové 94 až 99, Českým Budějovicím dominuje taxa 90 až 98 korun a Plzni 94 až 100 korun. V případě bytu o velikosti 80 metrů se tak nájemné bude pohybovat od sedmi do osmi tisíc.

V bytech po rekonstrukci se dá očekávat mírné zdražení. Kde ale lidé bydlí dlouhodobě, se ceny zřejmě nezvýší. Ministerstvo slibuje, že obvyklé nájemné pro Prahu a Brno se objeví v mapě do konce listopadu.

Reportáž Jany Dronské a Hany Vorlíčkové o deregulaci (zdroj: ČT24)

Zatímco na většinu krajských měst a obcí ve středočeském kraji nad 10 tisíc obyvatel čeká konec regulace na Nový rok, zbytek republiky jí prochází už od ledna 2012, a nutno říci, že bez větších problémů. „Přes tvrzení řady odborníků o tisících sporů se nic takového nestalo… V tom obrovském počtu nájemních bytů jde o promile,“ hodnotí situaci předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Z historie nájemného:

  • V roce 1990 se v Česku na nájemném platilo za metr čtvereční 2,60 měsíčně. O deset let později se částka pohybovala v širším centru Prahy kolem 37 korun. V roce 2011 už ve stejné lokalitě dosahovala zhruba 125 korun.
  • V 90. letech se nájemní byty v Česku počítaly na zhruba milion a půl. V současnosti jejich počet představuje zhruba 700 tisíc.

Tržní nájemné delší dobu klesá, často se dokonce pohybuje níž, než se uvádí v mapách. Podle Jabůrkové je ve velké části republiky nižší, než bylo regulované nájemné. „Jde až o 30 procent,“ upřesňuje. Přesto se objevily i případy, jako třeba v Karviné, kdy se lidé dobrovolně z bytů stěhují, protože na nájem nemají peníze.

Vydáno pod