Řecko zatím další finanční pomoc nedostane

Atény – Ačkoli Atény dodržely, co slíbily, ministři financí zemí eurozóny podle očekávání nerozhodli o uvolnění dalších miliard eur ze záchranného balíku pro Řecko. Předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker novinářům řekl, že 20. listopadu se uskuteční mimořádná schůzka.

Na mimořádném setkání, které se nicméně možná uskuteční „jen“ pomocí telekonference, by už rozhodnutí o odblokování dalších půjček pro Atény, jejichž výše převyšuje tři desítky miliard eur, mohlo být schváleno. „Euroskupina bude dále jednat o finančních potřebách (Řecka) a udržitelnosti (jeho) dluhu na mimořádném mítinku, který bude svolán na 20. listopadu,“ řekl Juncker.

Jak Juncker, tak šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn totiž velmi uvítali poslední rozhodnutí řeckého parlamentu. Ten nejprve v půlce minulého týdne schválil balík dalších razantních opatření a o víkendu také úsporný rozpočet na rok 2013.

Problém byl v posledních dnech hlavně s tím, nakolik je i přes tvrdé škrty a reformy udržitelný řecký dluh. „(Zpráva) je naprosto pozitivní, neboť Řekové dodrželi své sliby. Nyní je na nás, abychom dodrželi ty naše. Avšak nejprve potřebujeme vysvětlení týkající se udržitelnosti řeckého dluhu,“ konstatoval Juncker.

Pro rozpočet hlasovala v neděli v 300členném parlamentu podle agentury DPA „solidní“ většina 167 poslanců. Proti se vyslovilo 128 zákonodárců, čtyři se zdrželi a jeden poslanec nebyl přítomen.

Venizelos: Země je na hranici svých možností

Řecká ekonomika očekává, že v příštím roce poklesne o 4,5 procenta a veřejný dluh na 189 procent HDP, tedy téměř dvojnásobek řeckého ekonomického výstupu. I proto předseda opoziční levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras prohlásil, že nynější škrty povedou k tomu, že letošní zimu si Řekové nebudou moci dovolit základní suroviny. „To je důvod, proč říkáme, že jste pro tuto zemi nebezpeční,“ vzkázal Tsipras vládě.

Nedělní schválení rozpočtu nicméně otevírá dveře pro další finanční pomoc od mezinárodních věřitelů. Bývalý ministr financí a šéf koaliční strany PASOK Evangelos Venizelos se proto obrátil směrem k trojce a varoval, že jakýkoliv odklad uvolnění další části záchranného balíčku bude mít negativní dopad jak na Řecko, tak na eurozónu. „Země je na hranici svých možností,“ konstatoval Venizelos.

Schválení balíku ještě nemusí znamenat začátek reforem

„Jedna z podmínek věřitelů byla schválit úsporný balík, což samo o sobě neznamená zahájení vlastních reforem,“ varuje Petr Zahradník, člen NERV.

Evangelos Venizelos
Zdroj: Dimitri Messinis/AP Photo

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho ale nikdo poskytnutí pomoci neoddaloval. Problém si způsobilo Řecko samo, když nesplnilo podmínky pro jeho poskytnutí. „Nejsme zodpovědní za naléhavost pomoci. Všem zúčastněným stranám byly dopředu známy všechny lhůty,“ řekl Schäuble v rozhovoru pro deník Die Welt. 

Nicméně další tranše půjček se pravděpodobně opozdí. Jeden z činitelů EU totiž minulý týden řekl, že ministři financí eurozóny na dnešní schůzce zřejmě o uvolnění úvěru pro Řecko nerozhodnou. „Existuje velmi, velmi vysoký stupeň pravděpodobnosti o (konání) druhého kola diskusí na dokončení všeho,“ řekl čelný představitel unie seznámený s přípravami jednání k možnosti, zda budou ministři schopni se shodnout.